Στη χώρα μας, καθώς η θρησκευτική μας παράδοση απαιτούσε να καταναλώνουμε ψάρι μόνο δυο φορές κατά την Σαρακοστή, μια εξ αυτών και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, έπρεπε όλοι οι πιστοί ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό να τηρήσουν το έθιμο. Το ψάρι του φτωχού λοιπόν, όπως άλλωστε ονομάστηκε ο αλμυρός βακαλάος, από τα ελληνικά πλοία έφτασε στο τραπέζι μας και έγινε το επίσημο έδεσμα της 25ης Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε να πουλιέται ευρέως στην αγορά ακόμα και στα πιο μικρά μαγαζιά, στα λεγόμενα μπακάλικα. Τα παντοπωλεία λοιπόν πήραν το όνομα τους από τον μπακαλιάρο που πουλούσαν.
Ο αλμυρός μπακαλιάρος είναι ένα έδεσμα που είναι εύκολο κανείς να τον βρει, τρώγεται όλο τον χρόνο και επιπλέον είναι οικονομικός. Αν και παστώνεται δεν στερείται καθόλου από την διατροφική αξία ενός ψαριού, ενώ μπορεί να μαγειρευτεί με παρά πολλούς τρόπους. Μολονότι έχει καθιερωθεί την 25η Μάρτιου να τηγανίζεται με κουρκούτι, υπάρχουν και άλλες συνταγές που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει όπως λεμονάτος στην κατσαρόλα, πλακί ακόμα και στιφάδο με σταφίδες στο φούρνο.