Πίσω

Μουστάρδα

Η μουστάρδα δεν λείπει από κανένα σπίτι. 

Η μουστάρδα είναι καρύκευμα, που παρασκευάζεται από αλεσμένους σπόρους φυτών της οικογένειας των σταυρανθών (Brasscaceae), αναμεμειγμένους σε αιώρημα νερού, ξυδιού, αλατιού και διαφόρων άλλων μπαχαρικών. 

Είδη μουστάρδας

Η λευκή και η κίτρινη μουστάρδα προέρχονται κυρίως από το λευκό σινάπι (<>Snaps alba), και είναι και η πιο διαδεδομένη. Από το καφέ ινδικό σινάπι (<>Brassca juncea) παρασκευάζεται η καφέ μουστάρδα και από το μαύρο σινάπι (<>Brassca ngra) η μαύρη. Στην αγορά υπάρχει επίσης η ονομαστή Ντιζόν, η οποία αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Είναι λεία, κρεμώδης και πικάντικη μουστάρδα. Άλλες γνωστές μουστάρδες που βρίσκονται στην αγορά είναι μουστάρδα ολική αλέσεως και η πικάντικη καφέ αλλά και η μουστάρδα μελιού. 

Περιγραφή

Παράγεται από φυτά που καλλιεργούνται ως ετήσια. Οι σπόροι τους έχουν σχεδόν σφαιρικό σχήμα και μαζεύονται το φθινόπωρο. Δεν έχουν άρωμα, αλλά έχουν έντονη γεύση. Προέρχεται από την Ινδία και υπάρχουν αναφορές της από το 3000 π.Χ. Στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Στην αγορά βρίσκεται είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή πάστας ή ακόμη και σε σπέρματα σε γυάλινη ή πλαστική συσκευασία. Έχει γλυκιά ή απαλή ή μέτρια ή πικάντικη γεύση, ανάλογα με τον τύπο των σπόρων.  

Διατροφική αξία

Χημική σύσταση. Στα 100g κίτρινης μουστάρδας περιέχονται 8g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 3g είναι σάκχαρα και 3g διαιτητικές ίνες, 3g λιπαρά, 4g πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, όπως επίσης και αντιοξειδωτικά. 

Χρήσεις

Συνοδεύει μεγάλη ποικιλία πιάτων στις κουζίνες όλου του κόσμου. Η χρήση της είναι ευρέως γνωστή και ταιριάζει ιδανικά με κρεατικά. Χρησιμοποιείται για μαρινάρισμα και dressng τροφίμων. Χρησιμοποιείται επίσης και ως γαλακτωματοποιητής τροφίμων, αλλά και στην κοσμητολογία.

Ένα υπέροχο καρύκευμα με θεραπευτική δράση

Η μουστάρδα λοιπόν είναι ένα πολύ δημοφιλές καρύκευμα που δίνει υπέροχη γεύση στα διάφορα γεύματα. Η κατανάλωση της χρειάζεται να γίνεται με μέτρο. Πέραν της υπέροχης γεύσης της, οι σπόροι και τα φύλλα της έχουν και προστατευτική δράση για των οργανισμό, λόγω των αντιοξειδωτικών τους. Προστατεύουν από καρδιαγγεικά νοσήματα, διαβήτη, ρευματισμούς, κ.ά. Μειώνει επίσης τη χοληστερίνη.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται