Παλιότερα για να βάλει κανείς χόρτα στο τραπέζι του έπρεπε να πάρει μαχαίρι και σακούλα και να ξεχυθεί σε κάμπους, βουνά και λαγκάδια και να τα μαζέψει. Και μάλιστα για να το κάνει αυτό, έπρεπε να ξέρει να αναγνωρίζει τα ελληνικά βρώσιμα άγρια χόρτα. Πλέον, καθώς η ζωή μας απλοποιείται σε όλα τα επίπεδα, χόρτα μπορούμε να βρούμε και καλλιεργήσιμα στα τελάρα του μανάβη, σε διάφορες ποικιλίες.
Όλοι αναγνωρίζουμε τη θρεπτική αξία και τη φρεσκάδα που φέρνουν στο τραπέζι μας τα χόρτα, είτε αυτά είναι ήμερα είτε άγρια. Μάλιστα τα βραστά χόρτα έχουν γίνει συνώνυμα με τους όρους της ευζωίας και της υγείας και όχι τυχαία. Τα χόρτα περιέχουν πλούτο βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας ενώ παράλληλα με τις φυτικές τους ίνες και τις ελάχιστες θερμίδες που περιέχουν, είναι κατάλληλα για όλες τις δίαιτες.
Και καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή στην πιο υγιεινή διατροφή, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε διαφορετικούς τρόπους να εντάξουμε τα χόρτα στο διαιτολόγιό μας. Εκτός από τα κλασικά βραστά χόρτα με το λάδι και το λεμόνι, πώς αλλιώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χόρτα; Υπάρχουν συνταγές που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;