10 + 1 Τρόποι να αξιοποιήσουμε τα χόρτα

Τρόποι και ιδέες να αξιοποιήσουμε τα χόρτα

Παλιότερα για να βάλει κανείς χόρτα στο τραπέζι του έπρεπε να πάρει μαχαίρι και σακούλα και να ξεχυθεί σε κάμπους, βουνά και λαγκάδια και να τα μαζέψει. Και μάλιστα για να το κάνει αυτό, έπρεπε να ξέρει να αναγνωρίζει τα ελληνικά βρώσιμα άγρια χόρτα. Πλέον, καθώς η ζωή μας απλοποιείται σε όλα τα επίπεδα, χόρτα μπορούμε να βρούμε και καλλιεργήσιμα στα τελάρα του μανάβη, σε διάφορες ποικιλίες. 

Όλοι αναγνωρίζουμε τη θρεπτική αξία και τη φρεσκάδα που φέρνουν στο τραπέζι μας τα χόρτα, είτε αυτά είναι ήμερα είτε άγρια. Μάλιστα τα βραστά χόρτα έχουν γίνει συνώνυμα με τους όρους της ευζωίας και της υγείας και όχι τυχαία. Τα χόρτα περιέχουν πλούτο βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας ενώ παράλληλα με τις φυτικές τους ίνες και τις ελάχιστες θερμίδες που περιέχουν, είναι κατάλληλα για όλες τις δίαιτες.

Και καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή στην πιο υγιεινή διατροφή, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε διαφορετικούς τρόπους να εντάξουμε τα χόρτα στο διαιτολόγιό μας. Εκτός από τα κλασικά βραστά χόρτα με το λάδι και το λεμόνι, πώς αλλιώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χόρτα; Υπάρχουν συνταγές που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Ζωμός χόρτων

Ξεκινώντας αυτή την αναζήτησή μας, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε πρώτα στο ζωμό των χόρτων. Το ζουμί που μένει μετά το βράσιμο των χόρτων αποτελεί μια βόμβα θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό. Το ζωμό χόρτων λοιπόν, μπορείτε να τον πιείτε όπως είναι με μπόλικο λεμόνι, να τον χρησιμοποιήσετε σαν ζωμό σε άλλες συνταγές αλλά και να τον προσθέσετε σε smoothies και χυμούς φρούτων και λαχανικών. 

Πίτες

Μια άλλη φανταστική ιδέα για τα χόρτα είναι οι πίτες. Χορτόπιτες, με ή χωρίς τυρί, με χειροποίητο φύλλο ή αγοραστό, με σφολιάτα ή χωριάτικο φύλλο, όπως και να τις φτιάξετε είναι πάντα λαχταριστές και άπαιχτες. Διαλέξτε τα χόρτα που ταιριάζουν πιο πολύ στις γευστικές σας συνήθειες προσθέστε μπόλικα μυρωδικά και φτιάξτε τη δική σας χορτόπιτα.

Χόρτα τσιγαριστά

Τι θα λέγατε στη συνέχεια για χόρτα τσιγαριστά; Βάλτε στο τηγάνι τα χόρτα, και δώστε τους νέα ταυτότητα. Προσθέστε μυρωδικά και αν θέλετε ντομάτα και σβήστε με γάλα. Βγάλτε ένα πιάτο στο τραπέζι σας το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σαν σαλάτα, σαν κυρίως αλλά και σαν συνοδευτικό, ανάλογα ποια παραλλαγή του θα διαλέξετε. 

Σφουγγάτο με χόρτα

Μη βιαστείτε να βάλετε το τηγάνι στη θέση του. Γιατί η επόμενη ιδέα για να αξιοποιήσετε τα χόρτα γίνεται και αυτή στο τηγάνι. Σφουγγάτο με χόρτα. Λίγα και οικονομικά υλικά συνθέτουν ένα φαγητό που παλαιότερα φτιαχνόταν σε όλα τα σπίτια της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει στη μόδα και είναι καιρός αν δεν το έχετε δοκιμάσει, να το κάνετε σύντομα.

Σουφλέ

Σειρά έχει το σουφλέ που και αυτό εννοείται μπορεί να γίνει με χόρτα. Αυγά, γάλα και ενίοτε τυριά και αλλαντικά μπλέκονται με τα φρέσκα χόρτα και δίνουν ένα πράσινο σουφλέ γεμάτο γεύση και αρώματα της φύσης. 

Φρικασέ

Το κλασικό φρικασέ είναι και αυτό φτιαγμένο με άγρια χόρτα. Μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο ακόμα και ψάρι, μαζί με τα χόρτα της επιλογής σας μαγειρεύονται γλυκά σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. 

Χόρτα με όσπρια

Τα χόρτα ταιριάζουν τέλεια και με τα όσπρια. αλλά και με το ρύζι. Τα μαυρομάτικα με χόρτα, είναι αυτά που πρέπει αρχικά να δοκιμάσετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα προσθέσετε στη φασολάδα σας!

Ριζότο

Το ριζότο με χόρτα είναι επίσης μια ιδέα που θα σας δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιείτε τα χόρτα πιο συχνά στο μαγείρεμα. Επιλέξτε τα χόρτα που προτιμάτε και φτιάξτε το δικό σας Signature ριζότο.

Σύβραση

Η σύβραση είναι ένας άλλος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα χόρτα στο μαγείρεμα. Είναι ένας όρος παλιακός και τείνει να μη χρησιμοποιείται πια, αλλά είναι πραγματικά μια μέθοδος που δίνει μεγάλη ελευθερία στο μαγείρεμα. Χόρτα με λαχανικά,  με μυρωδικά, με όσπρια και με κρεατικά, μαγειρεμένα όλα μαζί σε ένα πιάτο που δείχνει να τα έχει όλα. 

Σαλάτες

Μπορείτε κάποια χόρτα να τα χρησιμοποιήσετε ωμά σε σαλάτες. Επιλέξτε αυτά που προτιμάτε και συνδυάστε τα με μια ωραία βινεγκρέτ. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. 

Προσθέστε τα στα φαγητά σας

Μια άλλη πολύ έξυπνη ιδέα, για να εντάξετε τα χόρτα στο διαιτολόγιό σας είναι να τα προσθέτετε σε άλλα μαγειρέματά σας. Ταιριάζουν τέλεια και δίνουν ιδιαίτερη γεύση στα λαδερά, με κάποιες σούπες, σε κάποια γέμισή σας με λαχανικά, ακόμα και σε σάλτσες ζυμαρικών.

https://www.argiro.gr/2022/04/tropoi-na-aksiopoiisoume-ta-chorta/