Carrot Cake, του Γιάννου Τσορδιά

Carrot Cake, του Γιάννου Τσορδιά

Υλικά

Για το κέικ
• 300 γρ. σπορέλαιο,
• 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική,
• 200 γρ. Μαύρη Ακατέργαστη Ζάχαρη Fytro,
• 4 αβγά,
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
• 300 γρ. τριμμένο καρότο,
• 100 γρ. καρύδια,
• 100 γρ. σταφίδες

Στερεά υλικά
• 250 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις,
• 50 γρ. Κακάο,
• 2 βανίλιες,
• 2 κ.γ. σόδα,
• 1 κ.γ. αλάτι,
• 2 κ.γ. κανέλα

Για την επικάλυψη
• 250 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου,
• 150 γρ. άχνη ζάχαρη,
• 100 γρ. κρέμα γάλακτος,
• 35% ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα. Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 23 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.

Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη λευκή, τη μαύρη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3′, να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε τη ζάχαρη στο λάδι, να σταθεί, και να μουλιάσει για 10-15′. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, για να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά και ρίχνουμε το ξύσμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά τα στερεά υλικά. Δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι.

Τέλος, ρίχνουμε το καρότο, το καρύδι και τη σταφίδα και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
Ισομοιράζουμε το μείγμα στα έτοιμα ταψάκια. Ψήνουμε για περίπου 40′ να σταθεροποιηθεί, να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του, όταν το βάλουμε μέσα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε.

Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε πιατέλα. Αλείφουμε με τη μισή κρέμα, καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Για την επικάλυψη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το αφρατεύουμε λίγο με το σύρμα. Λίγη λίγη, χτυπώντας παράλληλα, ρίχνουμε την άχνη. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε ελαφρά να αφρατέψει η επικάλυψη.

Ο Γιάννος λέει στο argiro.gr:

Το πάθος μου για τη μαγειρική ξεκίνησε στην ηλικία των 8 ετών. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αγαπούσα να περιεργάζομαι με τις ώρες τα βιβλία μαγειρικής και κυρίως ότι πραγματευόταν θέματα γύρω από τη ζαχαροπλαστική . Τότε, ανακάλυψα έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό, πιο περίπλοκο, περίτεχνο και κυρίως πιο μυρωδάτο και νόστιμο, που για μένα θα αποτελούσε αργότερα το εναρκτήριο έναυσμα να ασχοληθώ πιο επισταμένα με αυτόν και να θέσω στόχους γύρω και ως προς αυτόν. Πηγή έμπνευσής μου, φυσικά, αποτέλεσαν οι υπέροχες συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που την παρακολουθούσα ανελλιπώς στους τηλεοπτικούς δέκτες, σε όποια εκπομπή συμμετείχε ως μέρος αυτής ή είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ήθος, ο χαρακτήρας, η γλυκιά, προσιτή και τόσο πρόσχαρη προσωπικότητα της με γοήτευσαν από την πρώτη στιγμή. Η γνωριμία μου μαζί της επαλήθευσε όλες τις αρχικές μου σκέψεις για την ίδια, καθώς εκπληρώθηκε ένα από τα πιο σημαντικά όνειρα της ζωής μου. Η εμπειρία μου αποτέλεσε δραστικό καταλύτη για την μετέπειτα επίτευξη των υπόλοιπων στόχων και ονείρων μου σε ό,τι αφορά τη ζαχαροπλαστική και επισφραγίστηκε με ένα δεσμό μιας πολλή καλής μητρικής, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω τον όρο αυτό, φιλίας, τόσο ανιδιοτελούς από μέρους μου, αλλά συνάμα και τόσο στοργικής από το μέρος της Αργυρώς , την οποία σέβομαι, εκτιμώ και πάντα θα την έχω ως πρότυπο και μέντορα στην τέχνη μου και προπάντων στη ζωή μου.

*Το carrot cake είναι η αγαπημένη μου συνταγή απο το argiro.gr <3