Εύκολα Ψωμάκια-Χωρίς Ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidas' little corner)

Εύκολα Ψωμάκια-Χωρίς Ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidas’ little corner)

Υλικά

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ. νωπή
55 γρ. ζάχαρη
120 γρ. χλιαρό νερό
600 γρ αλεύρι
1+1/2 κ.γ αλάτι
250 γρ. χλιαρό γάλα
2 αυγά
50 γρ. βούτυρο.


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζετε τη μαγιά+2 κ.γ ζάχαρη, από την ζάχαρη που έχετε ζυγίσει, το χλιαρό νερό και ανακατεύετε. Το αφήνεται στην άκρη για 5-10 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε το αλεύρι-την υπόλοιπη ζάχαρη-αλάτι και ανακατεύετε.

Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να κρυώσει, χτυπάτε τα αυγά με ένα πιρούνι.

Προσθέστε στο αλεύρι, το γάλα-βούτυρο-αυγά-μαγιά και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Η ζύμη σας θα κολλάει, έτσι πρέπει να είναι την αφήνετε σε λαδωμένο μπολ να φουσκώσει. Μπορείτε να βάλετε την ζύμη στον φούρνο,αφού τον έχετε ζεστάνει για λίγο.

Αφού τριπλασιαστεί η ζύμη,την αδειάζεται στον πάγκο αφού τον αλευρώσετε. Κάνετε μπαλάκια με την ζύμη, και τα αραδιάζετε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Μπορείτε να αφήσετε έτσι όπως είναι τα ψωμάκια, ή να τα κάνετε γεμιστά.
Κόβετε το μέγεθος που θα φτιάξετε τα ψωμάκια,και τα γεμίζετε στην παλάμη σας.

Τα αφήνετε στην λαμαρίνα να φουσκώσουν, 30-40 λεπτά και ψήνετε τα ψωμάκια, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο. Μόλις ψηθούν αν θέλετε, τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο να γυαλίσουν.

Μπορείτε να προσθέσετε τα υλικά της γέμισης στην ζύμη,αντί να τα γεμίσετε. Αν δεν θέλετε να τα αλείψετε με βούτυρο, απλά πασπαλίστε λίγο αλεύρι πριν τα ψήσετε. Μπορείτε να κάνετε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ,και φυλάξτε την στο ψυγείο.

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/