Εύκολη πίτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου

Εύκολη πίτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου

Υλικά

Για τη ζύμη

ταψί Νο 38
630 γρ. αλεύρι για πίτες
1/2 κ.σ αλάτι
2 κ.σ λάδι
1 κ.σ ξύδι
375 γρ. νερό βρύσης
80 γρ. βούτυρο μαλακό
2 κ.σ λιωμένο βούτυρο

1) Για τη γέμιση 
3-4 πράσα
2 κρεμμύδια
4 πιπεριές Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
2 ντομάτες
3 κ.σ ρύζι
2 κ.σ λάδι
αλάτι
πιπέρι

2) Για τη γέμιση
4-5 πιπεριές Φλωρίνης
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού χόρτα
εγώ έβαλα καυκαλήθρες-λάπατα
μαϊντανό
2 κ.σ τραχανά λαχανικών
λάδι
αλάτι
πιπέρι
150-200 γρ. φέτα προαιρετικά


Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ξύδι-λάδι και ανακατεύετε. Ανοίγετε μια τρύπα, ρίχνετε σιγά σιγά το νερό, και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν δείτε ότι είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια σας. Την αφήνετε σε μια σακούλα ,αφού την αλευρώσετε, για μισή ώρα περίπου.

Χωρίζετε την ζύμη σε 16 κομμάτια, και τα κάνετε μπαλάκια. Τα 9 θα μπουν κάτω στην πίτα και τα 7 επάνω, συνεχίζετε με τα μπαλάκια.

Ανοίγετε τα μπαλάκια, όσο ένα πιατάκι του καφέ, όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Βάζετε σε κάθε πιτάκι ένα κ.γ περίπου βούτυρο και το αλείφετε με το χέρι σας. Το πρώτο πιτάκι το ανοίγετε, για να καλύψετε τα υπόλοιπα που θα μπουν επάνω. Κλείνετε και καλύπτετε τα πιτάκια, και τα 9 θα γίνουν ένα όπως το βλέπετε.

Το ίδιο ακριβώς θα κάνετε και με τα 7 μπαλάκια, θα γίνουν ένα φύλλο.

Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα+κάτω αντίσταση και βουτυρώνετε το ταψί.

Ανοίγετε το φύλλο με τα 9 μπαλάκια φύλλο, όσο ακριβώς είναι το ταψί. Βάζετε από πάνω την γέμιση και ανοίγετε το φύλλο με τα 7 μπαλάκια. Το φύλλο που θα καλύψει την πίτα, θα το ανοίξετε πιο μεγάλο και θα μπει σουρωτά.

Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο επάνω στην πίτα, να πάει παντού και γύρω γύρω. Χαράζετε την πίτα πριν την ψήσετε, όχι μέχρι κάτω όπως την βλέπετε.

Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και πάντα ανάλογα τον φούρνο σας.

1) Για την γέμιση
Σας δίνω 2 διαφορετικές γεμίσεις,διαλέξτε όποια σας αρέσει η βάλτε τα δικά σας υλικά.
Ψιλοκόβετε τα λαχανικά τα περνάτε από το τηγάνι, με λάδι να γυαλίσουν 2-3 λεπτά.
Προσθέστε την ντομάτα σε κύβους, τέλος αλάτι-πιπέρι-ρύζι, αφήνετε να κρυώσει.

2) Για τη γέμιση
Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα περνάτε στο τηγάνι με το λάδι για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα χόρτα ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνετε,τέλος τον τραχανά. Κατεβάζετε από την φωτιά,τρίβετε μέσα την φέτα και αφήνετε να κρυώσει.

Πριν τη γέμιση βάζετε λίγο λιωμένο βούτυρο στο φύλλο, γύρω γύρω. Η γέμιση πρέπει να είναι πάντα εντελώς κρύα, αν θέλετε την φτιάχνετε αποβραδίς. Πάνω από την γέμιση, πασπαλίστε ελάχιστο αλεύρι, την κάνει πιο τραγανή.
Να τραβάτε τις άκρες από τα φύλλα,  για να γίνουν λεπτές όχι χοντροκομμένες. Μπορείτε να φυλάξετε μετά το βούτυρο το ζυμάρι, μια εβδομάδα στο ψυγείο, έτσι όταν θέλετε να φτιάξετε πίτα, έχετε απλά να ανοίξετε 2 φύλλα.

Καλή επιτυχία

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/