Γαλατόπιτα, του Βασίλειου Παναγιώτου

Γαλατόπιτα, του Βασίλειου Παναγιώτου

Υλικά

2 λίτρα γάλα φουλ λιπαρά, κατα προτίμηση από το ΘΕΣ,
240 γρ. σιμιγδάλι ψιλό,
200 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για να βουτυρώσουμε τα φύλλα κρούστας,
150 γρ. ζάχαρη,
5 αυγά,
2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη ή 2 ολόκληρες βανίλιες μαύρες,
15 φύλλα κρούστας,
3 κ.γλ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, το βούτυρο και τη μισή ζάχαρη.

Τα χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πάρουν ζέση (όχι βράσιμο) κι όλα τα υλικά να γίνουν κρέμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα 5 αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν. Τα προσθέτουμε στην κρέμα της κατσαρόλας και παράλληλα με το σύρμα, χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο ταψί και τα φύλλα κρούστας ένα ένα. Τοποθετούμε 5 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, απλώνοντάς τα στην επιφάνειά του ταψιού.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και την απλώνουμε. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν και καλύπτουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα κρούστας.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι η κρέμα να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγη άχνη και σερβίρουμε.

Η γαλατόπιτα τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα.