Κουλουράκια βουτύρου, της Ελένης Βερούση

Κουλουράκια βουτύρου, της Ελένης Βερούση

Υλικά

250 γραμμ. βούτυρο,
250 γραμμ. ζάχαρη,
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα,
2 πορτοκάλια ζουμερά, χυμός και ξύσμα,
1 πρέζα αλάτι,
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα,
1 βανίλια,
1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη,
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ,
αλεύρι μαλακό όσο πάρει (περίπου 700- 800 γραμμ.),
διάλυμα αυγού για το άλειμμα


Εκτέλεση

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ για 5′-6′, να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρεμώσει καλά το μείγμα για 6′-7′, επιπλέον.

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, πάνω από τον κάδο και το προσθέτουμε στο μείγμα.

Λίγο λίγο και ζυμώνοντας με το χέρι, προσθέτουμε το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, βουτυράτη και εύπλαστη. Να μην κολλάει στα χέρια.

Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα, γιατί θα σκληρύνουν.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30′. Πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα ψήνουμε στους 180 C για 25-30′ να ροδίσουν.