Κουραμπιέδες, της Αγγελικής Λάϊου

Κουραμπιέδες, της Αγγελικής Λάϊου

Υλικά

1/2 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ ανθόνερο,
1 και 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κούπα (όχι πολύ γεμάτη) αμυγδαλόψυχα,
3/4 ποτήρι κρασιού κονιάκ,
1 κιλό περίπου ζάχαρη άχνη,
1 κιλό γίδινο βούτυρο,
1 κ.γ. μαγειρική σόδα,
1 ποτήρι ζάχαρη,
5 κρόκους αυγών,
2 ασπράδια αυγών


Εκτέλεση

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών, ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει κάπως κρεμώδες. Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει.
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη, γιατί καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 25 λεπτά.

Βγάζουμε στην ώρα του το ταψί, δηλαδή όταν τα κουραμπιεδάκια μας έχουν πάρει ένα όμορφο μπεζ χρώμα (όχι χρυσαφί).
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη. Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ζάχαρη άχνη, σαν βουναλάκι και μόλις κρυώσουν λίγο, βουτάμε τους κουραμπιέδες μέσα έναν έναν, για να πάει η άχνη παντού.

Μυστικό
Πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά, γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν.