Κουρού, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidas little corner)

Κουρού, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidas little corner)

Υλικά

Για τη Ζύμη
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (εγώ έβαλα με χαμηλά λιπαρά),
2 αυγά,
50 γρ. ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι,
250 γρ. ηλιέλαιο,
1 κ.γ. αλάτι,
500 γρ. αλεύρι,
2 κ.γ. μπέικιν,
1 κ.γ. ξερή μαγιά,
1/2 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση
200 γρ. πατάτες,
200 γρ. πράσο,
2 κ.σ. λάδι,
2 κ.σ. αλεύρι,
150 ml γάλα,
80 γρ. τσένταρ,
80 γρ. κίτρινο τυρί,
1 κ.γ. μουστάρδα,
μαϊντανό

Προαιρετικά για επάλειψη
1 κρόκο,
2-3 κουταλιές νερό,
σουσάμι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και έχουμε μια ζύμη που κολλάει.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, εγώ έφτιαξα μια διαφορετική πρασόπιτα.

Βράζουμε τις πατάτες και τις πατάμε με το πρες πουρέ.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα βράζουμε 2-3 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα πράσα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να φύγουν τα υγρά.

Προσθέτουμε το λάδι, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε.
Μετά, προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά, τα τυριά, τη μουστάρδα, τις πατάτες και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προαιρετικά προσθέτουμε πάπρικα και αλάτι με προσοχή, γιατί βάλαμε τα τυριά.

Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση, για να τελειώσουμε την πίτα μας.
Μπορούμε να τη φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ, αν θέλουμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνουμε το ταψί.

Παίρνουμε τη μισή ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια στο ταψί.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και τελειώνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Θα σας βοηθήσει αν την ανοίξετε με τα χέρια ή σε ένα ανάποδο ταψί.
Έπειτα, απλώς γυρίζετε το φύλλο μέσα ή επάνω στο ταψί, όπως σας βολεύει.

Αλείφουμε με κρόκο και νερό την πίτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα για 50 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο σας και το πόσο ξεροψημένη σας αρέσει, εμένα μου αρέσει τραγανή.
Με την ίδια ζύμη έφτιαξα πιτάκια με πράσο, ανθότυρο, φέτα και αυγό.

Απλά χρειάζονται γύρω στα 20-25 λεπτά ψήσιμο, ανάλογα το μέγεθος.
Δοκιμάστε τα και θα σας ξετρελάνουν, είναι πεντανόστιμα.

Καλή επιτυχία.

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/