Λαχανοντολμάδες, της Όλγας Ευσταθιάδου

Λαχανοντολμάδες, της Όλγας Ευσταθιάδου

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο,
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά,
1 φλιτζάνι ρύζι,
1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο,
1/2 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο,
αλάτι,
πιπέρι,
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
νερό

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά,
χυμό από 2 λεμόνια


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε το λάχανο, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τον πυρήνα.
Όσο βράζει το λάχανο, τα εξωτερικά φύλλα αλλάζουν χρώμα και βγαίνουν εύκολα από το λάχανο.

Έτσι, αφαιρούμε σιγά σιγά όλα τα φύλλα του.
Γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα με τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκια.

Τοποθετούμε τα γεμιστά ρολά λάχανου σε κατσαρόλα στη σειρά.

Αφού τελειώσουμε, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο (για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες), προσθέτουμε νερό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια θερμοκρασία.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού.

Αφού γίνουν οι λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε το ζουμί με τη βοήθεια κουτάλας και το ρίχνουμε σε δόσεις στα χτυπημένα αυγά – λεμόνια, χτυπώντας συνεχώς.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και κρατώντας την από τα χερούλια, ανακινούμε απαλά, έτσι ώστε το αυγολέμονο να απλωθεί παντού.