Μπισκοτόσπιτο, του Γιάννου Τσορδιά

Μπισκοτόσπιτο, του Γιάννου Τσορδιά

Υλικά

Για τα μπισκότα
450 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
110 γραμμ. βουτυρο,
100 γραμμ. ζάχαρη καστανη,
1 αυγο,
150 γραμμ. μέλι,
½ κ.γ γαρύφαλλο,
2 κ.γ κανέλα,
¼ κ.γ baking powder,
½ κ.γ σόδα,
1 κάψουλα βανίλια,
2 πρέζες αλάτι

Για το Royal icing
2 ασπράδια από μεσαία αυγα,
400 γραμμ. ζάχαρη άχνη,
1 κ.σ λεμόνι

Για την καραμέλα
300 γρ ζάχαρη

Για τη διακόσμηση
διάφορα ζαχαρωτά (marshmallows, smarties, πουράκια κλπ.)


Εκτέλεση

Mπισκότα
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, και ρίχνουμε το γαρύφαλλο, το αλάτι, το baking powder, τη σόδα, τη βανίλια, και την κανέλα. Μόλις αφρατέψει το βούτυρο, ρίχνουμε το αυγό, χτυπάμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε το μέλι. Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μίξερ και τα χτυπάμε όλα μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Μόλις γίνει το ζυμάρι, το βγάζουμε από το μίξερ, το πλάθουμε ελάχιστα με τα χέρια μας, και το χωρίζουμε σε 2-3 ίσα μέρη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μιάμιση ώρα ώστε να παγώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να το πλάσουμε.

Bγάζουμε από το ψυγείο μόνο το ζυμάρι που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά, και το μαλακώνουμε λίγο με κυκλικές κινήσεις. Το ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο αλευρωμένα φύλλα λαδόκολλας, σε σχετικά λεπτό πάχος. Kόβουμε με τα πατρόν και ένα μυτερό μαχαιράκι τα σχήματα μας, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Royal icing
Tοποθετούμε στο μίξερ το ένα ασπράδι και το χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές. Έπειτα ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη, το λεμόνι, και χτυπάμε. Μόλις γίνει σαν ψίχουλα ζυμαριού, ρίχνουμε το δεύτερο ασπράδι, και χτυπάμε για λίγο, μεχρι να γίνει μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα . Εαν θέλουμε χρωματίζουμε ένα μέρος με χρώμα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε ένα ή περισσότερα κορνε.

Πατρόν
Μπροστινός τοίχος: 10,5 εκ ↕ , 17 εκ ↗, 16 εκ ↔ (2 φορές)
Πλαϊνός τοίχος: 21 εκ ↔ , 10,5 εκ ↕ (2 φορές)
Σκεπή: 20εκ ↔, 23 εκ ↕ (2 φορές)

Στήσιμο σπιτιού με royal icing
Tοποθετούμε σε μια βάση τον ένα μπροστινό τοίχο, έχοντας βάλει με το κορνε λίγο γλάσο στο κάτω μέρος του τοίχου αλλά και επάνω στην βάση στο σημείο ακριβώς που θα τον τοποθετήσουμε. Έπειτα παίρνουμε τον πλαϊνό τοίχο, και βάζουμε στη βάση, αλλά και στις δύο πλαϊνές μεριές γλάσο, και κολλάμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η μία πλευρά του πλαϊνού τοίχου, να ενώνεται με την άκρη της μέσα πλευράς του μπροστινού τοίχου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους τοίχους, έτσι ώστε να είναι όλοι οι τοίχοι κολλημένοι μεταξύ τους.
Όταν σταθεροποιηθεί το σπιτάκι, και παγώσει το γλάσο μας, τοποθετούμε με το κορνέ γλάσο στην σκεπή ακριβώς στο σημείο που θα ενωθεί με το υπόλοιπο σπιτάκι και κολλάμε .
Συμβουλή: Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να κρατήσουμε προσεκτικά την σκεπή επάνω στο σπίτι εως ότου  σκληρίνει το γλάσο.

Στήσιμο σπιτιού με καραμέλα
Βάζουμε σε ένα τηγανάκι ή σε μία κατσαρόλα, σε μεσαία φωτιά, τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Περιμένουμε να λιώσει και να πάρει το χρώμα της καραμέλας, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις λιώσει η μισή ποσότητα, ρίχνουμε και την άλλη μισή, και με τον ίδιο τρόπο περιμένουμε να λιώσει και αυτή, ανακατεύοντας συνεχώς.
Παίρνουμε το μπροστινό τοίχο, και βουτάμε ίσα ίσα την βάση του στη λιωμένη καραμέλα και αμέσως το τοποθετούμε επάνω στην βάση διότι η καραμέλα παγώνει σε δευτερόλεπτα. Έπειτα παίρνουμε τον πλαϊνό τοίχο, και βουτάμε τις δύο πλαϊνές μεριές στην καραμέλα, και τα ενώνουμε όλα μαζί. Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο και τον άλλο πλαϊνό τοίχο. Μόλις παγώσει όλο το σπιτάκι, θα χρειαστει λίγα λεπτά, τοποθετούμε με ένα κουτάλι την καραμέλα ακριβώς σε εκείνο το σημείο που θα ακουμπήσει η σκεπή στο σπιτάκι και ενώνουμε.

Συμβουλές: Με την καραμέλα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί καίει πάρα πολύ!
Αν χρησιμοποιήσουμε την καραμέλα δεν πρέπει το σπιτάκι να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.
Όταν σταθεροποιηθεί όλο το σπιτάκι, διακοσμούμε με το κορνέ  και στολίζουμε με ό,τι ζαχαρωτά θέλουμε.