Ντολμαδάκια γιαλαντζί, της Ελένης Βερούση

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, της Ελένης Βερούση

Υλικά

60 αμπελόφυλλα τρυφερά,
2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα,
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
1 φλιτζ. ελαιόλαδο,
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο,
1 λεμόνι,
1 ντομάτα τριμμένη,
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Μουσκεύουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 1 ώρα.
Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3′-4′, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.

Προσθέτουμε 2 φλιτζ. νερό και σιγοβράζουμε για 6′-7′ μέχρι το ρύζι σχεδόν να πιει τα υγρά του.
Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε τη ντομάτα μέσα στη γέμιση.

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό για να κοπεί ο βρασμός. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δυο πλαϊνά κι έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως, φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Αν θέλουμε, στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τα τοποθετούμε με σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να μη ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα ίσα να τα σκεπάσει.

Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί, μέχρι να τελειώσει το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, περίπου για 40′. Σερβίρονται κρύα.

Καλή όρεξη!