Ντόνατς Λουκουμάδες, της Ελένης Βερούση

Ντόνατς Λουκουμάδες, της Ελένης Βερούση

Υλικά

1 φακελάκι μάγια ξερή,
1/2 φλ. ζάχαρη,
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,
1 φλ. γάλα - μισό φρέσκο και μισό εβαπορέ σε θερμοκρασία δωματίου,
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό,
2-3 πρέζες αλάτι,
1/2 αλεύρι σκληρό και λίγο επιπλέον,
ηλιέλαιο για τηγάνισμα,
κανελοζάχαρη για πασπάλισμα


Εκτέλεση

Βάζουμε τη μάγια,  μία κουταλιά της σούπας από τη συνολική ζάχαρη και δυο κουταλιές της σούπας νερό σε μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10′ περίπου να αφρίσει η επιφάνεια.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με μίξερ χειρός να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μάγια, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και το αλάτι.
Χτυπάμε με το μίξερ να ανακατευτούν καλά.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία, απαλή και ελαστική.

Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30′ .
Σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε τετράγωνα φύλλα 30εκ. με πάχος 1εκ.

Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια 6-7 εκ περίπου.
Κόβουμε λαδόκολλα σε κομμάτια 8εκ περίπου και αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Ακουμπάμε κάθε λουκουμά σε ξεχωριστό χάρτη και αφήνουμε κενό ανάμεσά τους, περίπου 10 εκ., γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Αφού αραδιάσουμε τους λουκουμάδες σε λαμαρίνες, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 45′.
Βάζουμε σε μπολ κανέλα και ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα.
Με τη βοήθεια του χαρτιού, ρίχνουμε έναν-έναν τους λουκουμάδες σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 2-3 ‘, αναποδογυρίζοντας για να ροδίσει και από την άλλη.

Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφού κρυώσουν, τους κυλάμε σε κανελοζάχαρη.
Τους γεμίζουμε με τη γέμιση της αρεσκείας μας.

Μπορεί να σας φαίνεται μεγάλη η συνταγή, αλλά, πιστέψτε με, είναι πολύ εύκολα και πολύ νόστιμα. Θα ξετρελαθούν τα παιδιά σας! Καλή επιτυχία!