Παστίτσιο της μπουκιάς, της Γεωργίας Γρηγοριάδου

Παστίτσιο της μπουκιάς, της Γεωργίας Γρηγοριάδου

Υλικά

230 γρ. κοφτό μακαρονάκι βρασμένο al dente,
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη,
50 γρ. τυρί τριμμένο γκούντα,
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο,
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο,
2 σκ. σκόρδου λιωμένες,
1 κ.σ. πάστα ντομάτας,
50 ml κόκκινο κρασί,
ελαιόλαδο,
λίγη κανέλα τριμμένη,
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
1 πρέζα ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
50 γρ. βούτυρο,
2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι,
250 ml γάλα,
200 γρ. τυρί τριμμένο γκούντα,
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
μοσχοκάρυδο

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ
αλεύρι,
2 αυγά χτυπημένα,
τριμμένη φρυγανιά,
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση

Έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας, τα έχουμε σουρώσει και τα έχουμε σε λεκάνη, σε μιαν άκρη να περιμένουν.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρολίτσα να ζεσταθεί και σοτάρουμε τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε όλα μαζί.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την πάστα.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά μας και σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο με τέταρτο το πολύ, για να βράσει μέχρι να είναι εντελώς στεγνός από υγρά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε άλλη κατσαρολίτσα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να ψηθεί λίγο το αλεύρι μας.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ μας.

Τώρα ρίχνουμε τον κιμά επάνω στα ζυμαρικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τη μπεσαμέλ, την τριμμένη φρυγανιά και το τυρί.
Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά, σκεπάζουμε με σελοφάν το υλικό μας και το αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας για μια ώρα.

Με κουτάλι σούπας ή κουτάλι του παγωτού για στρογγυλό σχήμα παίρνουμε κουταλιά κουταλιά, την περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος, από τη φρυγανιά.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν.

Έχουμε ζεστάνει καλά μπόλικο καλαμποκέλαιο στη φριτέζα μας ή σε κατσαρόλα και ρίχνουμε στο δίχτυ της φριτέζας λίγες λίγες μπουκίτσες.
Τις τηγανίζουμε για ενάμιση λεπτό μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές.

Τις στραγγίζουμε καλά από το λάδι, τις βγάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.
Τρώγονται ευχάριστα το ίδιο και κρύες.