Πίτα τραβηχτή σε τραπεζομάντιλο, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidas little corner)

Πίτα τραβηχτή σε τραπεζομάντιλο, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidas little corner)

Υλικά

Για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι για πίτες + 50 γρ. αλεύρι,
5 γρ. αλάτι,
8 γρ. ξύδι,
10 γρ. καλαμποκέλαιο,
χλιαρό νερό περίπου 300 γρ.

Για τα φύλλα:
70 γρ. ηλιέλαιο

Για τη γέμιση:
150 γρ. ανθότυρο,
150 γρ. μυζήθρα,
(αν σας αρέσει πιο πολύ γέμιση, βάζετε περισσότερο)


Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το ζυμάρι και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό.
Το νερό πάντα εξαρτάται από το αλεύρι και τη θερμοκρασία, γι’ αυτό λέμε περίπου.
Αν δείτε ότι είναι νερουλό, προσθέστε λίγο αλεύρι ή και το αντίθετο.

Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Αν έχετε μίξερ με γάντζο, το ζυμώνετε στο μίξερ για 5 λεπτά περίπου.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια, ανοίγουμε φύλλα και τα λαδώνουμε.
Αλείφουμε με το πινέλο κάθε φύλλο και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Ετοιμάζουμε και τη γέμιση. Εγώ έβαλα ανθότυρο και μυζήθρα, εσείς βάζετε ό,τι θέλετε.
Αλείφουμε με το πινέλο κάθε φύλλο και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο, βάζουμε ένα φύλλο και το ανοίγουμε με τα χέρια.
Τραβάμε τις άκρες μέχρι να δούμε ότι έγινε εντελώς διάφανο, σαν ρυζόχαρτο.

Στις άκρες θα δείτε ότι είναι πιο χοντρό και αρχίζει να κόβεται.
Με το χέρι τραβάμε και κόβουμε το χοντρό γύρω γύρω, αλλά δεν το πετάμε.

Μπορείτε να το κάνετε μια μικρή στριφτόπιτα, όπως έκανα εγώ.
Αφήνουμε να τρέξει με το πινέλο λίγο ηλιέλαιο σε όλο το φύλλο και ρίχνουμε τυρί.

Σηκώνουμε από τη μια μεριά το τραπεζομάντιλο και κάνουμε μισό ρολό.
Το ίδιο και από την άλλη μεριά, πάλι μισό ρολό και ενώνεται μόνο του.

Βάζουμε το ρολό στο ταψί, ξεκινώντας από τη μέση.
Μόλις τελειώσουμε την πίτα, ρίχνουμε από πάνω σαν βροχή το καλαμποκέλαιο.

Ψήνουμε την πίτα στον αέρα, μέχρι να πάρει χρώμα για 40 λεπτά περίπου. Πάντα ανάλογα το φούρνο μας και το πως ψήνουμε τις πίτες.

Περιμένω να τη φτιάξετε και να τη λατρέψετε, όπως κι εγώ!

Μυστικά:
Μπορούμε να βάλουμε την πίτα στην κατάψυξη και να τη ψήσουμε άλλη φορά.

Αν θέλουμε, φτιάχνουμε το ζυμάρι και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Απλά το βγάζουμε 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, να ξεπαγώσει.

Προσέχουμε πάντα οι άκρες στο φύλλο που τραβάμε να είναι λεπτές.
Τις άκρες τις φυλάμε στην κατάψυξη για άλλη φορά, δεν τις πετάμε.

Καλή επιτυχία!

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/