Πρασόπιτα αλλιώς, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Πρασόπιτα αλλιώς, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Υλικά

350 γρ. αλεύρι για πίτες,
1/2 κ.σ. αλάτι,
1/2 κ.σ. ζάχαρη,
λίγο ξύδι,
2 κ.σ. ελαιόλαδο,
περίπου 1 κούπα κρύο νερό

Για τη γέμιση:
4 πράσα το άσπρο μέρος,
1 φλιτζάνι λάχανο,
1 κόκκινη & 1 πράσινη πιπεριά,
1 κρεμμύδι
άνηθο,
μαϊντανό,
αλάτι,
πιπέρι,
1 φλ. τυρί μπάτζο,
1/2 φλ. γάλα,
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο

Πάνω στην πίτα πριν την ψήσω:
5 κ.σ. καλαμποκέλαιο,
λίγο βούτυρο σοφτ,
βρέχω 5-6 φορές με νερό,
ταψί Νο 38 cm


Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
Κάνουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Μόλις γίνει μπάλα, ζυμώνουμε με το χέρι.

Ζυμώνουμε καλά κι έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
Αφού περάσουν 10 λεπτά, χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια.
Αν θέλουμε, σε αυτό το στάδιο φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση.

Ψιλοκόβουμε το πράσο και το βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Έτσι γίνεται πιο ελαφρύ, το στραγγίζουμε σε τρυπητό να φύγουν τα νερά.
Κόβουμε καρέ τις πιπεριές και το κρεμμύδι, ενώ ψιλοκόβουμε και το λάχανο.
Βάζουμε 2-3 κ.σ. λάδι στο τηγάνι και περνάμε τα λαχανικά και το πράσο απλά να γυαλίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε το τυρί, το μαϊντανό, τον άνηθο, το γάλα, το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε.
Λαδώνω το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού. Ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
Το δεύτερο φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.
Το ίδιο κάνουμε με το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο φύλλο. Τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί, ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο.

Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.
Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα.
Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο.

Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 4-5 φορές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Να ξεκολλήσει γύρω γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.

Μερικά μυστικά:

Μπαίνει έτοιμη και στην κατάψυξη. Το καλαμποκέλαιο στη γέμιση.
Το διαφορετικό κλείσιμο της πίτας. Όταν ανοίγουμε τα φύλλα, ρολάρουμε 4-5 φορές.
Η πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολλή αγάπη!

Καλή όρεξη.

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/