Σοκολατόψωμο χωρίς ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpida’s little corner)

Σοκολατόψωμο χωρίς ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpida’s little corner)

Υλικά

420 γραμμάρια αλεύρι
1/2 κ.γ ξερή μαγιά,
2 κ.σ ζάχαρη,
2 κ.σ κακάο και για το πασπάλισμα,
3/4 κ.γ αλάτι
290 γραμμάρια περίπου χλιαρό νερό,
150 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας


Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη σοκολάτα. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Μόλις δούμε ότι πήρε όλο το αλεύρι η ζύμη μας, είναι έτοιμη.
Ανάλογα με το τι αλεύρι χρησιμοποιούμε ίσως χρειαστεί ελάχιστο νερό. Η ζύμη θα γίνει μια κολλώδες μπάλα η οποία ξεκολλάει εύκολα από το μπολ. Δεν είναι σαν το ζυμάρι του ψωμιού σφιχτό πρέπει να είναι.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Εγώ δεν μπορούσα να περιμένω. Άφησα την ζύμη για 1 ώρα στον πάγκο. Την έβαλα μετά στο ψυγείο. Μετά από 2-3 ώρες δεν άντεξα και έφτιαξα το Σοκολατόψωμο. Η ζύμη είχε τριπλασιαστεί φούσκωσε πάρα πολύ όσο την είχα τοποθετήσει στο ψυγείο.
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, φτιάχνουμε το ψωμί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο με τη γάστρα στους 220 βαθμούς C. Πασπαλίζουμε τη γάστρα με αλεύρι και κακάο και αδειάζουμε το ψωμί. Αν θέλετε πασπαλίζετε και από πάνω με λίγο αλεύρι και κακάο.
Κάνουμε στο ψωμί μικρές ψαλιδιές η το χαράζουμε με το μαχαίρι. Ψήνουμε για 30 λεπτά με το καπάκι και για 15 λεπτά χωρίς το καπάκι.

Μυστικά
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την κουζίνα μας. Η ποσότητα νερού εξαρτάται από το αλεύρι. Αν θέλετε προσθέστε περισσότερη σοκολάτα από πάνω πριν το ψήσιμο. Αν θέλετε, μπορείτε να το βάλετε σε μαντεμένια γάστρα.
Καλή επιτυχία!

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/