Σουφλέ ζυμαρικών με τόνο και μπεσαμέλ τυριών, της Ιωάννας Ζαχαροπούλου

Σουφλέ ζυμαρικών με τόνο και μπεσαμέλ τυριών, της Ιωάννας Ζαχαροπούλου

Υλικά

Για τη γέμιση
500 γρ. πένες
2 κονσέρβες τόνου
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 κούπα ζωμό λαχανικών
ανάμειχτα λαχανικά όση ποσότητά θέλουμε
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγο κρασί μισό σφηνάκι
λίγο εβαπορέ περίπου μισό φλυτζάνι

Για την μπεσαμέλ τυριών
200 γρ. ροκφόρ
200 γρ. γκουντά
μοσχοκάρυδο
1 1/2 κούπα αλεύρι
1 εβαπορέ αραιωμένο με ζωμό λαχανικών που έχει περισσέψει από την γέμισή
1 αυγό
βούτυρο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε κύβο λαχανικών, στο χρόνο που αναγράφει η συσκευασία και κρατάμε το ζουμί τους. Τα σουρώνουμε όταν είναι έτοιμα και τους ρίχνουμε λίγο λάδι μην κολλήσουν.

Για την γέμιση
Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε τον τόνο αφού πρώτα του έχουμε βγάλει το νερό. Αν έχουμε πάρει αυτόν με το νερό μόλις πάρει ένα ελαφρύ πιο σκούρο χρώμα ο τόνος, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Μόλις το κρεμμυδάκι πάρει ένα σκούρο χρώμα, ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα ανάμειχτα λαχανικά μέχρι να πάρουν χρώμα, τα αφήνουμε για κανένα 5λεπτό σε μέτρια φωτιά.

Έπειτα σβήνουμε με κρασί και μόλις πιεί το κρασί, ρίχνουμε το εβαπορέ αραιωμένο με τον ζωμό λαχανικών, σιγά σιγά. Μόλις δέσει η σάλτσα μας αποσύρουμε από την φωτιά.

Ανάβουμε τον φούρνο, πάνω κάτω αντιστάσεις στους 180 βαθμούς C.

Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα βούτυρο ίσα ίσα να καλύψει τον πάτο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, γάλα, τυριά και ρίχνουμε τον καυτό ζωμό από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο, να πάρει μια βράση και να χυλώσει. Όταν αρχίσει και παίρνει την μορφή κρέμας, το βγάζουμε από την φωτιά. Αν βγει πιο σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό. Ρίχνουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι αν θέλει και ένα αυγό.

Τέλος παίρνουμε ένα ταψί αρκετά μεγάλο σε μάκρος και ρίχνουμε τα μακαρόνια, τη γέμιση και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25 λεπτά αναλόγως τον φούρνο. Όταν πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα το βγάζουμε το αφήνουμε 5-10 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.