Σπανακοτυρόπιτα, του Θεοδόσιου Νομικού

Σπανακοτυρόπιτα, του Θεοδόσιου Νομικού

Υλικά

600-700 γρ. σπανάκι καθαρισμένο (1 κιλό ακαθάριστο),
300 γρ. φέτα σκληρή,
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα,
3 γενναίες κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο,
2 πράσα το λευκό μέρος,
2 αυγά,
50 ml ελαιόλαδο ελαφρύ,
3-4 κουταλιές της σούπας κουάκερ,
500 γρ. φύλλο κρούστας,
3 κουταλιές σουσάμι ή 2 μαυροκούκι,
λάδι για το άλειμμα των φύλλων (ελαφρύ),
αλάτι,
πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολύ καλά. Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το αλατίζουμε.

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα βάζουμε κι αυτά στο σουρωτήρι.
Με τα χέρια μας, τα στύβουμε όσο καλύτερα μπορούμε για να φύγουν τα υγρά τους.

Βάζουμε το σπανάκι με το πράσο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον άνηθο, τα αυγά, το λάδι, το κουάκερ και τη φέτα, την οποία την τρίβουμε με τα δάχτυλα μας.

Αν η φέτα είναι αρκετά αλμυρή, δεν προσθέτουμε αλάτι, αλλά μόνο πιπέρι κι ανακατεύουμε το μείγμα.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά και απλώνουμε ένα ένα τα μισά από τα φύλλα στον πάτο του ταψιού.

Κάθε φύλλο το αλείφουμε με λάδι. Έπειτα, προσθέτουμε τη γέμιση κι από πάνω απλώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ψαλίδι της κουζίνας κόβουμε γύρω γύρω τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά, τα οποία τα γυρίζουμε προς τα μέσα, διπλώνοντάς τα 2 φορές.

Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να ακουμπήσουμε τον πάτο του ταψιού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή το μαυροκούκι.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει η πίτα.