Τούρτα μανταρινιού, της Κυριακούλας Καρυστινού

Τούρτα μανταρινιού, της Κυριακούλας Καρυστινού

Υλικά

Για το παντεσπάνι
6 αυγά,
1 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κ.γ μπέϊκιν,
1/2 κ.γ.αλάτι
1 βανίλια

Για την κρέμα
8 φλιτζάνια νερό,
5 φλιτζάνια ζάχαρη,
1 ½ φλιτζάνια κορν φλάουερ,
2 κρόκους αυγών,
2 κ.σ γάλα,
6 κ.σχυμό μανταρίνι,
1 κ.σ βούτυρο,
ξύσμα από 1 μανταρίνι

Για το σιρόπι
1 ποτήρι χυμό μανταρινιού,
2 κ.σ λικέρ μανταρίνι ή 1 ποτήρι ζάχαρη

Για την καραμέλα
1 κούπα ζάχαρη,
2 κ.σ χυμό λεμονιού,
½ κούπα νερό

Για το γαρνίρισμα
καραμελωμένες φέτες μανταρινιών,
200 γρ. καρύδια


Εκτέλεση

Ετοιμάζω το παντεσπάνι χτυπώντας τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάω. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βάζω το μείγμα σε ταψί με τσέρκι 28–30 εκ., στο οποίο έχω στρώσει λαδόκολλα και ψήνω περίπου 50 λεπτά. Μόλις κρυώσει το χωρίζω στη μέση και τοποθετώ το ένα κομμάτι στην πιατέλα που θα χτίσω την τούρτα. Ραντίζω το παντεσπάνι με το σιρόπι που ετοίμασα βράζοντας το χυμό μανταρινιού και την ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου.

Για την κρέμα, διαλύω πολύ καλά το κορν φλάουερ στο χυμό του μανταρινιού. Βάζω σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα τη ζάχαρη και τα βράζω. Προσθέτω το χυμό μανταρινιού με το κορν φλάουερ. Μόλις πάρει 2-3 βράσεις ρίχνω τους κρόκους ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα μανταρινιού και το βούτυρο. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη. Όταν κρυώσει η κρέμα στρώνω το 1/3 της κρέμας πάνω στο παντεσπάνι. Τοποθετώ και το άλλο μισό παντεσπάνι και το ραντίζω με το υπόλοιπο σιρόπι. Σκεπάζω την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα. Στολίζω την τούρτα με καραμελωμένα μανταρίνια και τριμμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα τα οποία τα βάζω γύρω–γύρω στην τούρτα. Βάζω τη τούρτα αμέσως στο ψυγείο.

Για τη καραμέλα, ανακατεύω τη ζάχαρη με το νερό στη φωτιά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω μετά και το λεμόνι. Όταν το χρώμα του μείγματος γίνει χρυσαφί, κατεβάζω από τη φωτιά αμέσως και με ένα κουτάλι καραμελώνω τα μανταρίνια. Τα αφήνω να κρυώσουν πάνω σε μία λαδόκολλα και στολίζω την τούρτα.