Τούρτα, της Χριστίνας Πέγιογλου

Τούρτα, της Χριστίνας Πέγιογλου

Υλικά

Για τη βάση
120 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμ. κακάο
5 αυγά
125 γραμ. ζάχαρη

Για το σιρόπι
300 γραμ. νερό
200 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. κονιάκ

Για την ιταλική μαρέγκα
40 γραμ. νερό
180 γραμ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών

Για την κρέμα
270 γραμ. κουβερτούρα με 55%-66% κακάο, ψιλοκομμένη
250 γραμ. ιταλική μαρέγκα
120 γραμ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
600 γραμ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)


Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου γίνει μια πολύ αφράτη και λευκή κρέμα. Ρίχνουμε μέσα σ’ αυτήν, τα κοσκινισμένα υλικά και παράλληλα ανακατεύουμε με μία ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).

Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε αλουμινόχαρτο. Γυρνάμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου γύρω από το τσέρκι και τις τσαλακώνουμε χαμηλά, για να το στερεώσουμε σαν πάτο. Αδειάζουμε στο τσέρκι το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για αρκετές ώρες ή για μία νύχτα.

Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε το κονιάκ.

Για την ιταλική μαρέγκα
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό έως ότου η θερμοκρασία τους φτάσει τους 115°C (θα συμβεί πολύ γρήγορα). Σε αυτό το στάδιο ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα. Μόλις το σιρόπι φτάσει στους 125 βαθμούς C, το αδειάζουμε σιγά-σιγά μέσα στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.

Για την κρέμα
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε και ανακατεύουμε μέχρι να χλιαρύνει. Τότε την ανακατεύουμε με την ιταλική μαρέγκα, έπειτα προσθέτουμε τα 120 γρ. κρέμα γάλακτος και συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα ενσωματώνουμε, τέλος, την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.

Συναρμολόγηση
Κόβουμε τη βάση οριζοντίως σε 3 ισόπαχους δίσκους με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού. Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ., τοποθετούμε τον ένα δίσκο, τον βρέχουμε με το σιρόπι και τον καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους άλλους δύο δίσκους μόνο που τον τελευταίο δεν τον καλύπτουμε αμέσως με κρέμα. Αφήνουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για 2 ώρες και ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών και τραβώντας το προς τα πάνω. Τέλος, γαρνίρουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα χρησιμοποιώντας κορνέ με οδοντωτό στόμιο.