Το τσουρέκι της γιαγιάς, της Μαρίας Βαρούτη

Το τσουρέκι της γιαγιάς, της Μαρίας Βαρούτη

Υλικά

1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
7 αβγά,
300 ml. γάλα,
300 γρ. ζάχαρη,
150 γρ. βούτυρο (καλύτερα φρέσκο),
1 κ.γ. μαστίχα σκόνη,
30 γρ. νωπή μαγιά,
3 κ.γ. μαχλέπι,
1 πορτοκάλι (το ξύσμα)


Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε τη μαγιά και το μαχλέπι:
Ο εξοπλισμός που θα χρειαστούμε είναι ένα μπολ και μια ξύλινη κουτάλα.

Βάζουμε τη μαγιά στο μπολ. Προσθέτουμε το γάλα και λίγο από το αλεύρι που έχουμε στα υλικά της συνταγής. Ανακατεύουμε προσεχτικά, μέχρι να λιώσει η μαγιά.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 30 περίπου λεπτά να φουσκώσει το μείγμα, πριν το χρησιμοποιήσουμε, για να φτιάξουμε τη ζύμη για τα τσουρέκια μας.

Για το μαχλέπι: Σε 100 γρ. νερού βάζουμε το μαχλέπι να βράσει, στη συνέχεια σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό του.
Αναμειγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 6 αυγά (κρόκους & ασπράδια) ένα ένα.

Αφού χτυπηθούν και τα αυγά με το υπόλοιπο μείγμα, προσθέτουμε τη μαστίχα, το ζωμό από το μαχλέπι (χλιαρό), το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα της μαγιάς.
Το αφήνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το εξάρτημα της ανάδευσης, χρησιμοποιώντας πλέον το γάντζο (εξάρτημα που υπάρχει στα μίξερ, ειδικό για τις ζύμες).
Θέτουμε και πάλι το μίξερ σε λειτουργία, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και αφήνουμε να ζυμωθεί μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στον κάδο κοντά σε ζεστό μέρος και περιμένουμε περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι.
Πιέζουμε τη ζύμη προς τα κάτω, ώστε να απλωθεί λίγο.

Παίρνουμε το μέρος της ζύμης που είναι πιο μακριά από το σώμα μας. Τη διπλώνουμε προς το μέρος μας και μετά την ανοίγουμε ξανά, σπρώχνοντας με την παλάμη μας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να απλωθεί και πάλι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία διπλώματος και απλώματος της ζύμης με αργές και απαλές κινήσεις για περίπου 7-8 λεπτά.

Όταν πλέον η ζύμη είναι «σταθερή» και δεν κολλάει πλέον στα χέρια μας ή στον πάγκο εργασίας, τη σηκώνουμε και την πετάμε με δύναμη πάνω στο πάγκο. Το επαναλαμβάνουμε για 2-3 φορές, καθώς αυτό θα αναπτύξει τη γλουτένη που περιέχει.

Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει, η ζύμη θα πρέπει να είναι λεία και ελαστική. Θα καταλάβουμε ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη, όταν βλέπουμε φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες μέσα στο ζυμάρι, αλλά και όταν την ανοίγουμε με την παλάμη μας και είναι σαν να ξεκολλάει από τον πάγκο για να μαζεύεται πάλι πίσω.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια, ίδιου βάρους για τα 3 τσουρέκια μας. Αν θέλουμε να κάνουμε ατομικά τσουρεκάκια, μοιράζουμε τη ζύμη ανάλογα.
Αφού έχουμε σχηματίσει τη ζύμη μας σε τσουρέκια, τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον κρόκο από το ένα αυγό που μας έχει περισσέψει μαζί με λίγο γάλα. Το ανακατεύουμε καλά και με το μείγμα αυτό αλείφουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής τα τσουρέκια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα.