Τσουρέκια για όλες τις εποχές, της Μαρίας Στρατουδάκη

Τσουρέκια για όλες τις εποχές, της Μαρίας Στρατουδάκη

Υλικά

150 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου,
2 φακελάκια μαγιά ξερή,
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια,
10 γρ. μαχλέπι,
½ κ.σ. ζάχαρη καρύδας,
1,5 γρ. μαστίχα,
2 αυγά,
2 βανιλίνες,
50 γρ. λιωμένο βούτυρο,
150 γρ. μέλι,
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα,
σουσάμι για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Στον κάδο ενός μίξερ βάζουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, τη μαγιά και 1-2 κ.σ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μπλεντεράκι, βάζουμε το μαχλέπι, τη 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας και τη μαστίχα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν. Αν θέλουμε το τσουρέκι μας να είναι πιο γλυκό, θα πρέπει να προσθέσουμε 50 γρ. ακόμα ζάχαρη καρύδας. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.

Προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες και το μείγμα μελιού με λιωμένο βούτυρο (τα έχουμε ανακατέψει μαζί πρώτα).
Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και ξεκινάμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνοντας το αλεύρι σιγά σιγά κι έπειτα δυναμώνοντας την ταχύτητα σταδιακά, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη, για περίπου 10 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κόβοντάς το σε μικρά κυβάκια.
Όταν το μείγμα αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο.

Αλείφουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη από το μίξερ σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μία μεμβράνη.

Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος για τουλάχιστον 2 ώρες.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μέρη και δίνουμε στα τσουρέκια μας το σχήμα που θέλουμε.

Τ’ αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα τουλάχιστον, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, αν είναι αντίσταση ή στους 180, αν είναι αέρας.