Η Τυρόπιτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Η Τυρόπιτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Υλικά

350 γρ. αλεύρι για πίτες,
1/2 κ.σ. αλάτι,
1/2 κ.σ. ζάχαρη,
λίγο ξύδι,
2 κ.σ. ελαιόλαδο,
περίπου 1 κούπα κρύο νερό

Για τη Γέμιση:
350 γρ. φέτα,
150 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο,
2 αυγά,
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο,
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ,
1/2 κ.σ. ζάχαρη,
1/2 φλ. γάλα,
1/2 κ.σ. αλάτι

Πάνω στη πίτα και πριν τη ψήσω:
5 κ.σ. καλαμποκέλαιο,
λίγο βούτυρο σοφτ,
βρέχω 5-6 φορές με νερό,
ταψί Νο 38 cm


Εκτέλεση

Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
Κάνω μια λακκούβα, ρίχνω το νερό και ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι. Μόλις γίνει μπάλα, ζυμώνω με το χέρι.
Ζυμώνω καλά κι έχω μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζω να ξεκουραστεί κι όταν περάσουν 10 λεπτά, χωρίζω τη ζύμη σε 6 μπαλάκια.
Αν θέλω, σε αυτό το στάδιο φυλάω τα μπαλάκια στην κατάψυξη.

Κάνω στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζω σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζω.
Αφήνω τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζω την γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζω τα τυριά και τα λιώνω με ένα πιρούνι.
Προσθέτω τα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα), το γάλα, το καλαμποκέλαιο, το μπέικιν, τη ζάχαρη και ανακατεύω.

Λαδώνω το ταψί και ανοίγω ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
Βάζω τη γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού. Ανοίγω άλλο ένα φύλλο.
Το δεύτερο φύλλο το βάζω σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι προσθέτω τη γέμιση.
Το ίδιο κάνω με το τρίτο, τέταρτο, πέμπτο φύλλο. Τα βάζω όλα σουρωτά μέσα στο ταψί, ενδιάμεσα γέμιση, πριν βάλω το τελευταίο φύλλο.

Γυρίζω αυτό που προεξέχει, αλλά βάζω βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.
Ανοίγω το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζω την πίτα.
Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια. Ρίχνω από πάνω το καλαμποκέλαιο.
Βρέχω με νερό απλά με το χέρι μου. Το τινάζω πάνω δηλαδή 5-6 φορές.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, για να ξεκολλήσει γύρω γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.

Μερικά μυστικά:
Μπαίνει έτοιμη και στην κατάψυξη. Το καλαμποκέλαιο στη γέμιση.
Το διαφορετικό κλείσιμο της πίτας. Όταν ανοίγω τα φύλλα, ρολάρω 4-5 φορές.

Η πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολλή αγάπη!

Αυτή είναι η πίτα της προγιαγιάς μου Ολυμπίας.
Ευχαριστώ τη θεία μου Ελευθερία για τη συνταγή.

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/