Ξεμαλλιασμένο γλυκό ψυγείου με κρέμα λεμόνι, της Γεωργίας Γρηγοριάδου

Ξεμαλλιασμένο γλυκό ψυγείου με κρέμα λεμόνι, της Γεωργίας Γρηγοριάδου

Υλικά

(10 τεμάχια):
250 γρ. φύλλο κανταΐφι,
110 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
334 γρ. ζάχαρη,
230 ml νερό,
1 κάψουλα βανίλιας,
2 πρέζες κανέλα σκόνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
4 αυγά,
240 γρ. βούτυρο αγελάδος,
400 ml σπιτική λεμονάδα,
160 γρ. ζάχαρη,
4 κ. γλ. γεμάτα κορν φλάουρ,
3 πρέζες κανέλα σκόνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
200 ml παγωμένη κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί ή ένα φάκελο Γκαρνί ζαχαροπλαστικής με 200 γρ. γάλα,
λίγη πασπαλισμένη κανέλα,
προαιρετικά λίγη κόντιτα λεμονιού


Εκτέλεση

Ξάνουμε με τα δάχτυλα μας, πολύ καλά, το φύλλο κανταΐφι, για να αφρατέψει και το τοποθετούμε σε ταψί Νο 32 επί 25.
Περιχύνουμε επάνω του το λιωμένο βούτυρο και με τα χέρια μας το ανακατεύουμε πολύ καλά να ποτιστεί όλο το φύλλο.

Το στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.

Όσο ψήνεται το κανταΐφι ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολίτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σταματάμε. Από την ώρα του βρασμού κρατάμε 3-4 λεπτά και μετά το κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σιροπιάζουμε ομοιόμορφα το κανταΐφι, μόλις βγει από το φούρνο, και το αφήνουμε να τραβήξει το σιροπάκι του.

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τα αυγά, τα χτυπάμε με το σύρμα, και κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα, εκτός της κανέλας.

Τα ανακατεύουμε όσο μπορούμε, για να λιώσουν ελαφρά, και τοποθετούμε το κατσαρολάκι στην εστία της κουζίνας και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να δούμε την κρέμα μας να πήζει. Δεν θα πήξει πάρα πολύ, όσο είναι στην φωτιά, αλλά όταν θα κρυώσει.

Αφού δούμε ότι η κρέμα μας είναι έτοιμη, τότε ρίχνουμε την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της.

Παίρνουμε ατομικά μπολάκια (εγώ έβαλα μιας χρήσης) και μοιράζουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι στα μπολ για βάση.
Πάνω από το κανταΐφι μοιράζουμε την κρέμα λεμόνι, αφήνοντας περιθώριο για να βάλουμε την σαντιγί.

Με ένα κορνέ γαρνίρουμε το κάθε μπολ με την σαντιγί, πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα και ψιλοκομμένη κόντιτα λεμονιού.

Παγώνουμε το γλυκό μας και απολαμβάνουμε τη δυνατή, δροσερή γεύση του στον ουρανίσκο μας.