Χοιρινό ρολό με σάλτσα από κόκκινα φρούτα, της Ίρμας Όγα

Χοιρινό ρολό με σάλτσα από κόκκινα φρούτα, της Ίρμας Όγα

Υλικά

2 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα,
1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο,
3 κ.σ σάλτσα σόγιας,
2 κ.σ πετιμέζι,
3 σκελίδες σκόρδο,
1 φλ. σταφίδες,
1 ποτήρι κονιάκ,
350 γρ. φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα),
1 κ.σ μαρμελάδα φρούτων του δάσους,
3 ποτήρια ζωμό λαχανικών,
αλάτι,
πιπέρι


Εκτέλεση

Ανοίγετε και αλατοπιπερώνετε το χοιρινό. Ρίχνετε στην επιφάνεια του χοιρινού τα μισά φρούτα του δάσους και τις μισές σταφίδες. Τυλίγετε το χοίρινο σε ρόλο, και το δένετε με σπάγκο μαγειρικής. Το τσιγαρίζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Μεταφέρετε το ρολό σε γάστρα μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Στο τηγάνι που χρησιμοποιήσατε για το σοτάρισμα, προσθέτετε το κονιάκ και το ζωμό των λαχανικών. Αφήνετε να πάρει μια βράση, και αποσύρετε από την εστία. Προσθέτετε τη μαρμελάδα των φρούτων του δάσους, τη σάλτσα σόγιας, το πετιμέζι και ανακατεύετε. Πριν προσθέσετε αλάτι και πιπέρι ελέγχετε την οξύτητα της σάλτσας.

Περιχύνετε το ρολό με τη σάλτσα, και προσθέτετε τα υπόλοιπα φρούτα του δάσους και τις σταφίδες. Σκεπάζετε τη γάστρα, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 1,5 ώρα. Ξεσκεπάζετε τη γάστρα, και αφήνετε ακόμη για 15 λεπτά στο φούρνο, για να ροδοκοκκινίσει. Μόλις κρυώσει λίγο και σταθεροποιηθεί, κόβετε σε φέτες, και  γαρνίρετε με τη σάλτσα της γάστρας.

Καλή σας όρεξη!!!!