Χορτόπιτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (Elpida's little corner)

Χορτόπιτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (Elpida’s little corner)

Υλικά

Για τη ζύμη:
350γρ αλεύρι για πίτες, 1/2 κ.σ αλάτι, 1/2 κ.σ ζάχαρη, λίγο ξύδι
2 κ.σ ελαιόλαδο, περίπου 1 κούπα κρύο νερό

Για τη γέμιση :
1/2 κιλό σπανάκι, 3 πράσα το άσπρο μέρος, 1 φλ.τσαγιού λάχανο ψιλοκομμένο,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 150 γρ. φέτα, 150 γρ. μυζήθρα, 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό,
1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. μπέικιν, αλάτι, πιπέρι

Όταν είναι για να μπει στο φούρνο:
Αλείφω με 5 κ.σ καλαμποκέλαιο και λίγο βούτυρο σοφτ την πίτα. Βουτάω τα δάχτυλά μου στο νερό και ραντίζω  5-6 φορές την πίτα.

Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ ένα ταψί Νο 38cm.


Εκτέλεση

Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, ξύδι, λάδι. Κάνω μια λακκούβα, ρίχνω το νερό και ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι. Μόλις γίνει μπάλα, ζυμώνω με το χέρι.

Ζυμώνω καλά και έχω μια μαλακή ζύμη, που τη σκεπάζω για να ξεκουραστεί.
Μετά από 10 λεπτά χωρίζω την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλω, σε αυτό το στάδιο, φυλάω τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
Κάνω στρόγγυλα μπαλάκια τα βάζω σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζω. Αφήνω τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζω την γέμιση.

Πλένω και ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά και απλά τα αφήνω στο σουρωτήρι. Προσθέτω τα λαχανικά, αφού στραγγίσουν σε ένα μπολ και όλα τα υλικά της γέμισης.

Λαδώνω το ταψί και ανοίγω ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί. Βάζω γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού ανοίγω άλλο ένα φύλλο.

Το 2ο φύλλο το βάζω σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι βάζω γέμιση. Το ίδιο κάνω με το 3ο-4ο-5ο φύλλο. Τα βάζω όλα σουρωτά μέσα στο ταψί, ενδιάμεσα γέμιση, μέχρι να βάλω και το τελευταίο φύλλο.

Στο τέλος, γυρίζω αυτό που προεξέχει και βάζω βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει μέσα στο ταψί.

Ανοίγω το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζω την πίτα. Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια. Ρίχνω από πάνω το καλαμποκέλαιο.

Βρέχω με νερό, απλά με το χέρι, τινάζοντας 5-6 φορές.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
Για να είναι έτοιμη, πρέπει να ξεροψηθεί και να ξεκολλήσει γύρω γύρω από το ταψί.

Το ψήσιμό της γίνεται ανάλογα με το φούρνο και όπως αρέσει σε εσάς.  Εμένα, μου αρέσει ξεροψημένη!

Σίγουρα θα σας ξετρελάνει η μοναδική της γεύση. Τελικά, η πίτα είναι η βασίλισσα της κουζίνας!

Καλή Όρεξη!

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/