Χριστουγεννιάτικος κορμός, της Ίρμας Όγα

Χριστουγεννιάτικος κορμός, της Ίρμας Όγα

Υλικά

Για το κέικ
1/2 κούπα αλεύρι,
1/4 κούπας κακάο,
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ,
1/4 κ.γ αλάτι,
3/4 κούπας ζάχαρη,
4 αβγά χωρισμένα,
1 βανίλια,
2 κ.σ νερό

Για τη γέμιση
2 κούπες κρέμα γάλακτος,
1/4 κούπας άχνη ζάχαρη,
1 βανίλια,
1/3 κούπας αμύγδαλο φιλέ,

Για το γλάσο
2 κ.σ λικέρ της αρεσκείας σας,
3 κ.σ γάλα,
2 κούπες άχνη ζάχαρη,
1/2 κούπα κακάο,
5 κ.σ βούτυρο μαλακό,
125 γρ. κουβερτούρα για στόλισμα


Εκτέλεση

Για το κέικ
Ανακατεύετε τα 4 πρώτα υλικά σε ένα μπολ. Κατόπιν, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτετε σιγά σιγά τη μισή ζάχαρη και αφήνετε στην άκρη. Στη συνέχεια, χτυπάτε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, και τη βανίλια, μέχρι να πήξουν, και σιγά σιγά προσθέτετε το νερό. Τέλος, προσθέτετε τα υλικά που ειχατε ανακατέψει στο μπολ. Κλείνετε το μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει.

Αδειάζετε όλο το μείγμα στο ταψί του φούρνου, στο οποίο έχετε στρώσει και βουτυρώσει λαδόκολλα, και ψήνετε στους 180 βαθμούς C για 15 λεπτά. Μόλις ψηθεί, το βγάζετε, το αναποδογυρίζετε σε πετσέτα πασπαλισμένη με λίγη άχνη και το τυλίγετε σε ρολό αμέσως. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Μόλις κρυώσει, το ξετυλίγετε σιγά σιγά, απλώνετε τη γέμιση, και ξανατυλίγετε απαλά.

Για τη γέμιση
Χτυπάτε τα υλικά της γέμισης, και μόλις αφρατέψουν, προσθέτετε και το αμύγδαλο φιλέ.

Για το γλάσο
Ανακατεύετε το λικέρ με το γάλα, και την άχνη με το κακάο. Χτυπάτε το βούτυρο, και προσθέτετε σε δόσεις, τα μείγματα λικέρ-γάλα και άχνη-κακάο. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό. Καλύπτετε το ρολό με το γλάσο και πασπαλίζετε με κουβερτούρα τριμμένη και λίγη άχνη.