Κιμας Σογιας

Ο κιμας σογιας αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εναλλακτικό είδος για κιμαδοπαρασκευή που δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα που έχουν αποκλείσει τα ζωικά προϊόντα, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν, αλλά σε κάθε άνθρωπο που του αρέσει να δοκιμάζει κάτι διαφορετικό. Φτιάχνεται από σογιάλευρο. Μπορεί να δώσει εξαιρετικές παρασκευές και πολλές φορές μπορεί να μπερδέψει τον καταναλωτή νομίζοντας ότι είναι ζωικός.

Διατροφική Αξία

Ο κιμας σογιας θεωρείται μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, που ως συστατικό αποτελεί πρόκληση για όσους έχουν επιλέξει μια διατροφή μακριά από τα ζωικά προϊόντα, καθώς λαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο τα απαραίτητα και ωφέλιμα αμινοξέα. Σε σύγκριση με τα κόκκινα ζωικά προϊόντα και τα λιπαρά προϊόντα γάλακτος, παρέχει τις πρωτεΐνες χωρίς την υψηλή χοληστερόλη, καθώς δεν αποτελεί ζωικό αλλά 100% φυτικό προϊόν. 

Ο κιμας σογιας έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, σίδηρο και μαγνήσιο. Ακόμα βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους, ενισχύει την υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει. Μάλιστα, 100 γραμμάρια κιμας σογιας μαγειρεμένου έχουν περίπου 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κατά την αγορά πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Επιλέγουμε ο κιμας σογιας να είναι βιολογικός χωρίς πρόσθετα συστατικά, λακτόζη και γλουτένη. 

Ο ξηρός κιμας σογιας συντηρείται σε ξηρό μέρος και θερμοκρασία δωματίου για διάστημα έως και 9 μήνες. Όταν ωστόσο μαγειρευτεί ο κιμας σογιας, μπορούμε να το κρατήσουμε έως 3 μέρες στο ψυγείο.

Κιμας σογια στην κουζίνα

Κάποιοι κιμάδες σόγιας χρειάζονται ένα απλό βράσιμο, περίπου 10 λεπτά, μέσα σε νερό κι έπειτα σούρωμα και ξέπλυμα. Πολλοί είναι αυτοί που απλά τον μουλιάζουν σε ζεστό νερό, τον στραγγίζουν και τον μαγειρεύουν. Οι παρασκευές που μπορεί κανείς να εκτελέσει πραγματικά, είναι πολλές.

Μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα τους ζωικούς κιμάδες σε πολλές παρασκευές. Το συγκεκριμένο είδος δεν στερείται τίποτα των ζωικών κιμάδων που υπάρχουν στο εμπόριο.

Λόγω τής όχι και τόσο έντονης γεύσης που έχει ο κιμας σογιας πριν μαγειρευτεί, καλό είναι να προσθέτουμε διάφορα μπαχάρια ώστε να τον φέρουμε σε ένα τέλειο γευστικό επίπεδο.