Η κρεατόπιτα Γρεβενών είναι από τις πιο κλασικές πίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με τις νοικοκυρές να ψιλοκόβουν με το χέρι το μοσχάρι, φτιάχνοντας έναν...

Η κρεατόπιτα Γρεβενών είναι από τις πιο κλασικές πίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με τις νοικοκυρές να ψιλοκόβουν με το χέρι το μοσχάρι, φτιάχνοντας έναν χοντροκομμένο κιμά!

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
10

Για την Κρεατόπιτα Γρεβενών με κασέρι ΠΟΠ

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 kg μοσχάρι (κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια)
  • 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης (κομμένες σε φέτες)
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα (κομμένη σε καρέ)
  • 3 ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 1 πέτουρα Κοζάνης
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 300 γρ. κασέρι ΠΟΠ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γέμιση χωρίς υγρά

    Τρυπάμε την επιφάνεια

    Σερβίρουμε αφού κρυώσει

     

    Για την κρεατόπιτα με σφολιάτα

    Ψιλοκόβουμε πρώτα το μοσχάρι σαν χοντροκομμένο κιμά στο χέρι.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για 6-7 λεπτά.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τη μελιτζάνα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ρίχνουμε τις ντομάτες.

    Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά να μαλακώσει το κρέας.

    Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε τα πέτουρα και τα μυρωδικά.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να ρουφήξει τα υγρά της.

    Αφού κρυώσει προσθέτουμε το κασέρι σε καρεδάκια.

    Για το στήσιμο

    Απλώνουμε τη σφολιάτα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή σε ταψί.

    Φροντίζουμε να ανασηκώνεται στα πλαϊνά, ώστε να κρατήσει μέσα τη γέμιση.

    Βρέχουμε τις άκρες και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας.

    Τσιμπάμε τις ενώσεις να κολλήσουν.

    Τρυπάμε την επιφάνεια με μαχαίρι.

    Αν θέλουμε να γυαλίζει, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με κρόκο και λίγο νερό.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10 λεπτά και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ºC – 180ºC , συνεχίζοντας το ψήσιμο για 40 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

    Αφού ψηθεί, την αφήνουμε λίγο να τραβήξει τα υγρά της και σερβίρουμε.

    Κάτι μαγειρεύεται