Το φύλλο κρούστας και η τεχνική της κάνουν την διαφορά. Η σουλτάνα μας είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με φύλλο κρούστας και γιαούρτι. Μας έρχεται από την...

Το φύλλο κρούστας και η τεχνική της κάνουν την διαφορά.

Η σουλτάνα μας είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με φύλλο κρούστας και γιαούρτι.

Μας έρχεται από την Ασωπία Θήβας. Είναι εύκολο, ζουμερό και αρωματικό γλυκό. Μια συνταγή με γιαούρτι και φύλλο κρούστας που αν φτιάξετε μία φορά θα την φτιάχνετε συνέχεια. Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
20

Για τη σουλτάνα

  • 1 συσκ. φυλλο κρούστας
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 400 γρ. γιαούρτι
  • 220 γρ. ηλιέλαιο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 50 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • Φλούδα πορτοκαλιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο

    Ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι

    Σερβίρουμε αφού κρυώσει καλά

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα.

    Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να πάρει βράση το σιρόπι.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι με πορτοκάλι δεν ξανά ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

    Αφήνουμε να κρυώσει.

    Για την σουλτάνα

    Βουτυρώνουμε πολύ καλά ταψί 32εκ.

    Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα σύρμα.

    Προσθέτουμε τις βανίλιες και το γιαούρτι και χτυπάμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

    Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

    Διαλύουμε το baking powder στο χυμό και το προσθέτουμε στην κρέμα.

    Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες και ανακατεύουμε τα υλικά.

    Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας.

    Ένα ένα φύλλο το βουτάμε στην κρέμα με γιαούρτι, να βραχεί και το στρώνουμε ακανόνιστα στο καλά βουτυρωμένο ταψί.

    Ενδιάμεσα ρίχνουμε κουταλιές από μαρμελάδα πορτοκάλι.

    Αφού τελειώσουμε με όλα τα υλικά, ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Με όσο υγρό έχει περισσέψει περιχύνουμε το γλυκό.

    Πασπαλίζουμε το γλυκό με φιλέ αμυγδάλου και τη ζάχαρη.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 40 λεπτά περίπου, ώστε να σταθεροποιηθεί το γλυκό.

    Όπως βγάζουμε καυτό το γλυκό από το φούρνο, τρυπάμε την επιφάνεια και λίγο λίγο την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

    Η σουλτάνα είναι ένα δροσερό γλυκό που μπορείς να το τρως όλες τις ώρες.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται