Το να έχουμε στο σπίτι μας τη σωστή κατσαρόλα για το κάθε μαγείρεμα, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του φαγητού που ετοιμάζουμε.
Το υλικό κατασκευής μιας κατσαρόλας δίνει τα χαρακτηριστικά μαγειρέματος σε κάθε σκεύος. Αν μαγειρεύει γρήγορα ή αργά, αν είναι ασφαλής, πόσο ρεύμα χρειάζεται να καταναλώσουμε για το κάθε μαγείρεμα καθώς και ο χρόνος ζωής τους, εξαρτώνται από το υλικό κατασκευής που έχει μία κατσαρόλα. Στο εμπόριο μπορούμε σήμερα να βρούμε μεγάλη ποικιλία υλικών ανάλογα το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη.
Από ανοξείδωτο ατσάλι
Θεωρούνται οι κλασικότερες και πιο ανθεκτικές κατσαρόλες. Είναι φτιαγμένες από ένα υλικό το οποίο είναι μείγμα από σίδηρο και άλλα υλικά, συνήθως χρώμιο και νίκελ. Το ανοξείδωτο ατσάλι βαθμολογείται από την αναλογία του μίγματος των μετάλλων. Μια καλής ποιότητας κατσαρόλα, για παράδειγμα, βαθμολογείται με το 18/10, που σημαίνει ότι το 18% της σύστασής του υλικού της αποτελείται από χρώμιο και το 10% από νίκελ.
Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα αδρανές μέταλλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αντιδρά με τα τρόφιμα και δεν εκλύει χημικές ουσίες που μπορεί μας βλάψουν. Η κατσαρόλα είναι λεία και όταν ζεσταθεί το μέταλλο το περιεχόμενο δεν κολλάει. Δεν γρατζουνιέται εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουτάλες και πιρούνες χωρίς φόβο.
Από αλουμίνιο
Η κατσαρόλα από αλουμίνιο είναι ένα σκεύος που προσφέρει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και έτσι μαγειρεύει εύκολα και γρήγορα. Συνήθως το αλουμίνιο στις κατσαρόλες αυτές επικαλύπτεται με στρώματα από εμαγιέ υλικό σε διάφορα χρώματα και ταυτόχρονα με αντικολλητική επένδυση. Είναι ανθεκτικές αλλά όταν αρχίσει και φθείρεται η επίστρωση πρέπει να αντικατασταθούν.
Από χαλκό
Ο χαλκός είναι πολύ καλός αγωγός θερμότητας και γι’ αυτό χρησιμοποιείται από πολύ παλιά στην κατασκευή κατσαρολών. Είναι αρκετά ακριβό υλικό και οι κατσαρόλες που φτιάχνονται από χαλκό θεωρούνται κορυφαίες. Πλέον οι περισσότερες χάλκινες κατσαρόλες έχουν επένδυση από ανοξείδωτο ατσάλι το οποίο ενισχύει το πλαίσιο του χαλκού. Είναι ένα υλικό που χρειάζεται συντήρηση και γυάλισμα.
Από μαντέμι
Μπορεί οι κατσαρόλες από μαντέμι να είναι πολύ βαριές, ωστόσο είναι καταπληκτικές στο μαγείρεμα. Καθώς το μαντέμι είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας μια κατσαρόλα από μαντέμι μαγειρεύει αργά και ομοιόμορφα ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες διατηρώντας ιδανικές συνθήκες μαγειρέματος. Ως εκ τούτου και στην κατανάλωση ρεύματος είναι οικονομική, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε πέρα από τις κλασικές εστίες που έχουμε σπίτι μας, πάνω σε σόμπες, σε στόφες, αλλά και δίπλα στο τζάκι.