Η μεμβράνη τροφίμων δε λείπει πλέον από κανένα σπίτι.
Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό για χρήση εντός κουζίνας αλλά πολλές φορές και…εκτός κουζίνας. Με τη μεμβράνη σκεπάζουμε δοχεία με τρόφιμα που θέλουμε να βάλουμε στο ψυγείο. Καλύπτουμε την επιφάνεια του δοχείου προσεκτικά και κολλάμε τη μεμβράνη στα τοιχώματα έτσι ώστε να είναι φαινομενικά στεγανό από παντού. Η μεμβράνη σφραγίζει το τρόφιμο μέσα στο δοχείο και δεν επιτρέπει την ανταλλαγή υγρασίας όπως και την ανταλλαγή μυρωδιών.
Τη μεμβράνη μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και απευθείας πάνω στα τρόφιμα. Όπως για να αποθηκεύσουμε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό που δεν καταναλώθηκε ολόκληρο ή ένα ζυμάρι για κουλουράκια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα η μεμβράνη να ακουμπάει πάνω στη σάρκα των φρούτων ή πάνω στο ζυμάρι, μιας και γι’ αυτό είναι φτιαγμένη.
Επίσης η μεμβράνη μπορεί να αποτρέψει μια κρέμα από το να κάνει κρούστα. Για να γίνει αυτό αφού τοποθετηθεί η κρέμα σε ένα μπολ, βάζουμε μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας και στα εσωτερικά τοιχώματα του δοχείου. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε τον αέρα να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια και έτσι δεν σκληραίνει η επιφάνεια.
Τη μεμβράνη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα και στην κατάψυξη. Είναι το ιδανικό υλικό για να τυλίξουμε και να καταψύξουμε ένα ένα π.χ. μπιφτέκι σφραγίζοντας το καθένα ξεχωριστά και μπορώντας να χρησιμοποιήσουμε όσα τεμάχια κάθε φορά θέλουμε.
Τη μεμβράνη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και μαζί με το μίξερ μας για να κρατήσουμε την κουζίνα μας καθαρή. Απλά με ένα κομμάτι μεμβράνης καλύπτουμε την επιφάνεια του κάδου και αφήνουμε περιθώριο ίσα που να περνάει ο αναδευτήρας. Έτσι δεν πετάγονται πιτσιλιές από το περιεχόμενο του κάδου στον περίγυρο.
Με τη βοήθεια της μεμβράνης μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα αυγά ποσέ. Απλά τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολάκι την πλαστική μεμβράνη και σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό. Σπάμε τα αυγά και ρίχνοντας το περιεχόμενό τους στο μπολ και έπειτα δένουμε πολύ καλά την μεμβράνη. Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά με τη μεμβράνη στο νερό που βράζει.
Αν θέλουμε να χτυπήσουμε κρέας ή κοτόπουλο για να το κάνουμε πιο λεπτό, η μεμβράνη θα το κάνει πιο …καθαρά. Βάζοντας ένα φύλλο μεμβράνης κάτω και ένα πάνω στο κομμάτι κρέατος, χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο χωρίς να λερώνουμε τον πάγκο της κουζίνας μας και κυρίως χωρίς να μεταδίδουμε βακτήρια με το χτύπημα παντού.
Αν θέλουμε να ανοίξουμε σε φύλλο μια ζύμη που κολλάει, τότε χρησιμοποιούμε μεμβράνη. Αν δεν έχουμε επιφάνεια σιλικόνης, βάζουμε ένα φύλλο μεμβράνης στον πάγκο της κουζίνας μας. Πάνω βάζουμε τη ζύμη και στρώνουμε προσεκτικά ακόμη ένα φύλλο μεμβράνης. Κατόπιν με τον πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο, χωρίς το ζυμάρι να κολλάει στα χέρια μας ή στον πλάστη.
Βάζοντας ένα κομμάτι μεμβράνης πάνω στον τρίφτη πριν τρίψουμε σκόρδο ή τζίντζερ, κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να έχουμε μετά τον δύσκολο καθαρισμό του τρίφτη. Αφού απλά βγάζουμε τη μεμβράνη και ο τρίφτης μας από κάτω μένει καθαρός. Αυτό το κόλπο μπορεί να δουλέψει μόνο στο λεπτό τρίφτη.
Σφραγίζουμε τα τάπερ μας σε περίπτωση που θέλουμε να μεταφέρουμε κάτι που έχει ζουμιά. Βάζοντας ένα φύλλο μεμβράνης στο άνοιγμά του και κατόπιν βάζοντας το καπάκι. Έτσι δεν πρόκειται να στάξει τίποτα έξω από το τάπερ και να λερώσει.
Διατηρούμε τις μπανάνες μας για περισσότερο καιρό φρέσκιες με ένα μικρό κομμάτι μεμβράνης τροφίμων. Απλά τυλίγουμε το κοτσάνι των μπανανών με μεμβράνη.
Και όλες οι παραπάνω χρήσεις της μεμβράνης είναι μόνο στην κουζίνα μας. Επειδή είναι ένα διάφανο και εύπλαστο υλικό έχει χίλιες δυο άλλες χρήσεις! Απλά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!