Ακούγωντας τη λέξη σουρωτήρι, στο μυαλό μας έρχονται, τι άλλο μακαρόνια.
Και όχι άδικα μιας και το κλασικό σουρωτήρι που έχουμε όλοι στα σπίτια μας είναι αυτό που σουρώνουμε μετά το βράσιμό τους τα μακαρόνια που όλοι αγαπάμε. Υπάρχουν όμως στον κόσμο του εξοπλισμού κουζίνας και διάφορα άλλα σουρωτήρια διαφορετικά σε σχήματα και μεγέθη, ανάλογα με τη χρήση που προορίζονται. Ας πάμε όμως να τα δούμε με τη σειρά…
Πόσα είδη από σουρωτήρια υπάρχουν;
Η απάντηση είναι σίγουρα πολλά. Όλα τους αποτελούν πολύτιμα σκεύη στην σπίτι μας καθώς μας διευκολύνουν σε διάφορες παρασκευές. Σίγουρα δεν τα χρειάζεστε όλα στα ντουλάπια σας, μιας και κάποια είναι για πολύ εξειδικευμένη χρήση. Καλό όμως είναι να τα γνωρίζετε, έτσι ώστε σε περίπτωση που τα χρειαστείτε να τα αναζητήσετε.
Σουρωτήρι για μακαρόνια
Είναι το πλέον διάσημο σουρωτήρι. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα το βρούμε σε όλες τις κουζίνες, ακόμη και στις εργένικες. Εκτός από τα μακαρόνια μέσα σε αυτό συνήθως στραγγίζουμε και άλλα προϊόντα.
Ανάλογα με το υλικό του, το μέγεθος αλλά και τη διάμετρο στις τρύπες του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σουρωτήρι για μακαρόνια για το στράγγισμα και πλύσιμο άλλων ζυμαρικών και δημητριακών. Για το στράγγισμα των ελιών, για να στραγγίσουμε από την υγρασία πχ εντόσθια ή άλλα ζωικά παράγωγα και στην ίδια λογική μπορούμε να στραγγίσουμε χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι. Οτιδήποτε έχει υγρασία που θέλουμε να ξεφορτωθούμε. Επίσης, αν δεν διαθέτουμε άλλο με μικρότερες τρύπες, μπορούμε με αυτό να σουρώσουμε ζωμούς.
Μία ακόμα μαγική χρήση για το σουρωτήρι είναι ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μαγειρέψουμε στον ατμό. Αν δεν έχουμε λοιπόν το ειδικό σκεύος, προσαρμόζουμε το κλασικό σουρωτήρι για μακαρόνια μέσα σε ένα άλλο μαγειρικό σκεύος. Προσθέτουμε νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι και δημιουργούμε τον σπιτικό μας ατμομάγειρα.
Σουρωτήρι με χερούλι
Τέτοια σουρωτήρια βρίσκονται στην αγορά σε διάφορα μεγέθη και έχουν λεπτή σίτα στο κοίλο τμήμα τους. Ανάλογα το μέγεθός τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το στράγγισμα διαφόρων τροφίμων, για το κοσκίνισμα του αλευριού και άλλων στερεών συστατικών, για το πασπάλισμα άχνης ζάχαρης ή κανέλας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την παρασκευή αγαπημένων αφεψημάτων όπως τσάι του βουνού, όπου στραγγίζουμε μετά το βρασμό κρατώντας σε μια κούπα το ζεστό ρόφημα.
Ακόμη μια διαδεδομένη χρήση για το σουρωτήρι με μακριά λαβή είναι αυτή που αφορά στην παρασκευή σαλτσών, καθώς χρησιμοποιείται συχνά για να περαστεί αυτή έτσι ώστε να είναι πιο λεία και να μην έχει χοντράδια. Επίσης, μπορούμε να σουρώσουμε ζωμούς, χυμούς φρούτων και λαχανικών. Παλαιότερα που η πληθώρα εργαλείων σπάνιζε στις κουζίνες των νοικοκυρών, με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού έφτιαχναν ακόμα και πουρέ.
Τα κωνικά σουρωτήρια: Σινουά – εταμίν
Και τα δύο συναντώνται κυρίως στις επαγγελματικές κουζίνες. Πρόκειται για κωνικά σουρωτήρια που μοιάζουν με χωνιά. Το εταμίν έχει μικρότερες τρυπούλες από το σινουά και λόγω της ιδιόμορφης κωνικής κατασκευής του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παρασκευή σαλτσών και σούρωμα ζωμών. Συνήθως για να πάρουμε ένα πολύ διαυγή ζωμό τον περνάμε πρώτα από το σινουά και μετά το εταμίν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλο σουρωτήρι διαθέσιμο μπορεί και αυτό κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για το σούρωμα μακαρονιών ή ρυζιού αλλά και για την παρασκευή πουρέδων.
Από τι υλικά φτιάχνονται;
Το inox είναι το συνηθέστερο υλικό κατασκευής του. Υπάρχουν βέβαια και πλαστικά αλλά με άλλα υλικά.