Ταψί

ταψί - ταψιά - ταψί φούρνου - ταψιά φούρνου - διακόσμηση σε παλιά ταψιά - ταψί για πίτσα - ταψί με καπάκι - ταψί με σχάρα - ταψί αντικολλητικό - αντικολλήτικά ταψιά - ταψάκι - στο ταψί

Το ψήσιμο σε ταψί στους φούρνους έχει δύο μυστικά επιτυχίας.

Για να ένα επιτυχημένο γεύμα χρειαζόμαστε μια καλή εκτέλεση συνταγής που θα ακολουθήσουμε πιστά και το κατάλληλο ταψί. Είναι σημαντικό λοιπόν, κάθε φούρνισμα να γίνεται με το κατάλληλο ταψί. Το καθένα ψήνει διαφορετικά. Η απόδοση στο ψήσιμο διαφέρει ανάλογα με το υλικό και το πάχος του κάθε σκεύους.

Και δεν είναι μόνο το υλικό. Ανάλογα με το τι ψήνουμε επιλέγουμε ανάλογο είδος. Κάποιες συνταγές απαιτούν ρηχό ταψί ενώ κάποιες άλλες βαθύ, κυρίως για αυτές που χρειάζονται όγκο. Έτσι το να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του καθενός είναι σημαντικό. Καθώς μας δίνει το πλεονέκτημα, κάθε φορά να επιλέγουμε το ιδανικότερο και πιο σωστό.

Ταψί αλουμινίου

Πρόκειται για το παραδοσιακό ταψί από λαμαρίνα που έψηναν οι γιαγιάδες στους ξυλόφουρνους. Λίγο έχει αλλάξει από τότε. Είναι δοκιμασμένο, φτηνό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους φούρνους. Οι παλιότεροι θεωρούν ότι το ψητό που παρασκευάζεται μέσα αυτό διατηρεί τη γεύση του και τη νοστιμιά του κατά το μαγείρεμα.

Βέβαια, δεν παύει να έχει και μειονεκτήματα. Λόγω του υλικού, μετά το ψήσιμο του φαγητού δεν μπορεί να μείνει για πολύ μέσα στο ταψί καθώς θα υπάρξει αλλοίωση. Επίσης, γδέρνεται εύκολα από μαχαιροπήρουνα ή άλλα κοφτερά εργαλεία. Λόγω της πορώδους επιφάνειάς τους είναι λίγο δύσκολα στο καθάρισμα.

Αντικολλητικό ταψί

Σε αυτό, το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να γίνει χωρίς κάποια λιπαρή ουσία. Μειονέκτημά τους ότι τραυματίζεται εύκολα η αντικολλητική επιφάνεια. Με τη χρήση όμως ειδικών σπατουλών και το προσεκτικό πλύσιμο εξαλείφεται ο κίνδυνος.

Ανοξείδωτο ταψί

Ίσως είναι το πιο ανθεκτικό, αφού είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Δεν γδέρνεται εύκολα και είναι εύκολο στο καθάρισμα. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι σταθερό υλικό οπότε μπορεί να μείνει το φαγητό μέσα σε αυτό και μετά το ψήσιμο. Συνταγές που χρειάζονται ψήσιμο στο φούρνο όπως με κρέας, ένα ταψί είναι απαραίτητο.