Ταψι

Ταψι

Το ψήσιμο σε ταψι στους φούρνους έχει δύο μυστικά επιτυχίας.

Για να ένα επιτυχημένο γεύμα στο φούρνο χρειαζόμαστε μια καλή εκτέλεση συνταγής που θα ακολουθήσουμε πιστά και το καλύτερο ταψι.

Είναι σημαντικό λοιπόν, κάθε φούρνισμα να γίνεται με το κατάλληλο ταψι. Όλα τα ταψιά ψήνουν, αλλά και κάθε ταψί ψήνει διαφορετικά. Η απόδοση στο ψήσιμο διαφέρει ανάλογα με το υλικό και το πάχος του κάθε σκεύους.

Και δεν είναι μόνο το υλικό. Ανάλογα με το τι ψήνουμε επιλέγουμε ανάλογο είδος ταψιού. Κάποιες παρασκευές απαιτούν ρηχό ταψι ενώ κάποιες άλλες βαθύ, κυρίως για αυτές που χρειάζονται όγκο.

Έτσι το να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες από το κάθε ταψί που έχουμε στην κουζίνα μας είναι σημαντικό. Καθώς μας δίνει το πλεονέκτημα, κάθε φορά να επιλέγουμε το ιδανικότερο και πιο σωστό.

Ταψί αλουμινίου

Πρόκειται για το παραδοσιακό ταψι από λαμαρίνα που έψηναν οι γιαγιάδες στους ξυλόφουρνους. Λίγο έχει αλλάξει από τότε. Είναι δοκιμασμένο, φτηνό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους φούρνους. Οι παλιότεροι θεωρούν ότι το ψητό που παρασκευάζεται μέσα σε ένα ταψί αλουμινίου διατηρεί τη γεύση του και τη νοστιμιά του κατά το μαγείρεμα.

Βέβαια, δεν παύει να έχει και μειονεκτήματα. Λόγω του υλικού, μετά το ψήσιμο του φαγητού δεν μπορεί να μείνει για πολύ μέσα στο ταψί καθώς θα υπάρξει αλλοίωση. Επίσης γδέρνεται εύκολα από μαχαιροπήρουνα, κουτάλες και μαχαίρια. Λόγω της πορώδους επιφάνειάς τους είναι λίγο δύσκολα στο καθάρισμα.

Αντικολλητικό ταψί

Στο αντικολλητικό ταψι το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να γίνει χωρίς κάποια λιπαρή ουσία. Μειονέκτημά τους ότι τραυματίζεται εύκολα η αντικολλητική επιφάνεια. Με τη χρήση όμως ειδικών σπατουλών και το προσεκτικό πλύσιμο εξαλείφεται ο κίνδυνος.

Ανοξείδωτο ταψί

Ίσως το πιο ανθεκτικό ταψι αφού είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Δεν γδέρνονται εύκολα και είναι εύκολα στο καθάρισμα. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι σταθερό υλικό οπότε μπορεί να μείνει το φαγητό μέσα σε αυτό και μετά το ψήσιμο.