Φούρνος

Μαγειρική χωρίς φούρνο γίνεται; Δεν γίνεται

Ο φούρνος είναι ο πρωταγωνιστής της κουζίνας κάθε σπιτιού. Πλημμυρίζει το σπίτι με μυρωδιές και αρώματα και γεμίζει το οικογενειακό τραπέζι με γλυκίσματα και αλμυρά εδέσματα. 

Τα Είδη του

Κάθε σπίτι έχει διαφορετικό φούρνο. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι ηλεκτρικοί. Υπάρχουν φούρνοι που δουλεύουν με αέριο αλλά και μεικτοί, όπου το γκριλ λειτουργεί με ηλεκτρισμό.

Τρόποι ψησίματος

Σήμερα, οι φούρνοι προσφέρουν το παραδοσιακό ψήσιμο στις αντιστάσεις αλλά και το ψήσιμο στον αέρα. Το ψήσιμο στον θερμό αέρα έχει το πλεονέκτημα ότι ο αέρας κυκλοφορεί καλύτερα και πιο ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα το φαγητό να δέχεται την ίδια ποσότητα θερμότητας σε όλα του τα σημεία, σε όποια θέση και αν το βάλουμε. Έτσι μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα, σε διαφορετικές θέσεις μέσα στο φούρνο. Και χωρίς να ανησυχούμε αν θα ψηθούν όλα ομοιόμορφα, καθώς αυτό το φροντίζει ο αέρας.

Βασικές λειτουργίες του

Θερμός αέρας, πάνω και κάτω αντίσταση, κάτω αντίσταση, πάνω αντίσταση, γκριλ μεγάλης και γκριλ μικρής επιφάνειας, συνδυασμός θερμού αέρα με γκριλ.

Ανάλογα με το τι θέλουμε να ψήσουμε επιλέγουμε και τον ανάλογο τρόπο ψησίματος. Έτσι, τον αέρα τον επιλέγουμε όταν θέλουμε να κάνουμε πιο επιθετικό ψήσιμο. Το γκριλ το επιλέγουμε όταν θέλουμε να ψήσουμε κρεατικά ή όταν θέλουμε να ροδίσουμε ένα φαγητό που έχουμε ήδη ψήσει. Κάθε παρασκευή έχει τις οδηγίες ψησίματος που πρέπει να ακολουθούμε πιστά για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τον φούρνο μας.