Λαμαρίνα

Η λαμαρίνα ψησίματος είναι ένα κατεξοχήν εργαλείο των επαγγελματιών ζαχαροπλαστών αλλά και μαγείρων. Παραδοσιακά είναι το απαραίτητο εργαλείο του αρτοποιού. Πάνω σε αυτή ψήνονται όλα τα προϊόντα άρτου. Ο αρτοποιός χρησιμοποιεί και πιο εξειδικευμένες λαμαρίνες ανάλογα τη χρήση.

Σαν υλικό έχει κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν τη χρήση στης στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική απαραίτητη. Η λαμαρίνα έχει υψηλή αντοχή, βέλτιστες αντικολλητικές ιδιότητες, καθαρίζεται εύκολα και προσφέρει ομοιόμορφο ψήσιμο.

Τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολούνται ακόμα και ερασιτεχνικά στην κουζίνα τους με τη ζαχαροπλαστική ή τη μαγειρική, έχουν πλέον πρόσβαση σε κάθε λογής λαμαρίνα. Μάλιστα με το trend που έχει δημιουργηθεί στη ζαχαροπλαστική πολλοί έχουν βάλει και πιο εξειδικευμένα εργαλεία στην κουζίνα τους. 

Έτσι, αν θέλεις να φτιάξεις τα καλύτερα αρτοσκευάσματα, πρέπει να έχεις και το ανάλογο σκεύος που θα τους κάνει ομοιόμορφο και σωστό ψήσιμο. Αυτό δεν είναι άλλο από μια λαμαρίνα. Αν πάλι θέλεις να φτιάξεις παραδοσιακά γλυκίσματα, η κατάλληλη είναι μια παραλληλόγραμμη.

Υπάρχουν λογιών και λογιών λαμαρίνες που μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με το τι θες να μαγειρέψεις. Η διαφορά στο ψήσιμο είναι τέτοια που πολλές φορές, ενώ κάποιος φτιάχνει την ίδια συνταγή το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Για την απόδοση και τον τρόπο ψησίματος της κάθε λαμαρίνας σημασία έχει το πάχος της. Ανάλογα με την χρήση που την προορίζουμε πρέπει να επιλέξουμε το ανάλογο σωστό μέγεθος. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι αν θα επιλέξουμε λαμαρίνα με τοίχωμα ή χωρίς όπως και το ύψος του τοιχώματος.