Το αλουμινόχαρτο δεν λείπει από καμία κουζίνα
Το αλουμινόχαρτο είναι ένα υλικό πλέον απαραίτητο καθώς μας διευκολύνει πολύ στην κουζίνα. Από το σκέπασμα του φαγητού που περίσσεψε στο ψυγείο, μέχρι και το τύλιγμα του τοστ, το αλουμινόχαρτο είναι ένα υλικό που θεωρούμε εδώ και πολλά χρόνια δεδομένο. Πώς όμως έφτασε το αλουμινόχαρτο στο συρτάρι της κουζίνας μας;
Η ιστορία του αλουμινόχαρτου
Το 1808 ο Άγγλος χημικός και φυσικός, Sir Humphry Davy, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρόλυση ανακάλυψε ένα νέο μέταλλο το οποίο ονόμασε αλουμίνιο (alumen), όπου στα λατινικά σημαίνει πικρό άλας. Από εκεί και πέρα το αλουμίνιο άρχισε να χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους, φτάνοντας και στην κουζίνα με τη μορφή του αλουμινόχαρτου.
Το πρώτο αλουμινόχαρτο ήταν στην πραγματικότητα κασσιτερόχαρτο, δηλαδή φτιαγμένο από κασσίτερο. Με την πάροδο του χρόνου μέσα από μελέτες και με την εξέλιξη της τεχνολογίας έφτασε στη σημερινή του μορφή. Πρώτη αναφορά για το αλουμινόχαρτο όπως το γνωρίζουμε σήμερα έγινε το 1910 σε ένα εργοστάσιο στην Ελβετία από τον Dr. Lauber. Ο οποίος ανακάλυψε τον κύλινδρο τυλίγματος του αλουμινόχαρτου και τη δυνατή χρήση του ως προστατευτικό τροφίμων.
Η πρώτη χρήση αλουμινόχαρτου σε τρόφιμα ήταν στην σοκολάτα. Το 1911, η Ελβετική εταιρεία σοκολάτας Tobler, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε αλουμινόχαρτο στη συσκευασία της. Η διάσημη τριγωνική σοκολάτα Toblerone, είναι μέχρι και σήμερα τυλιγμένη σε λεπτό φύλλο αλουμινόχαρτου το οποίο βοηθάει στην άψογη διατήρησή της. Μία ακόμη από τις πρώτες χρήσεις του αλουμινόχαρτου, πριν κατοχυρωθεί σαν υλικό χρήσης στα σπίτια των καταναλωτών ήταν στα τσιγάρα.
Το αλουμινόχαρτο στην Ελλάδα
Στα ελληνικά νοικοκυριά το αλουμινόχαρτο μπήκε για πρώτη φορά το 1966. Τότε το συγκεκριμένο προϊόν ήταν μια επανάσταση στα προϊόντα οικιακής φροντίδας γιατί έλυσε τα χέρια της νοικοκυράς.
Το αλουμινόχαρτο σήμερα
Σήμερα το αλουμινόχαρτο δεν λείπει από κανένα σπίτι. Είναι τόσο εύπλαστο που έχει καθημερινή χρήση στις κουζίνες και μας βοηθάει στην ευκολότερη και καλύτερη αποθήκευση των τροφίμων. Στο διαδίκτυο μάλιστα κυκλοφορούν ακόμα περισσότερες χρήσεις του αλουμινόχαρτου και εκτός κουζίνας με επικρατέστερη την ιδιότητα του αλουμινόχαρτου στο καθάρισμα μέσω τριβής. Μπορεί να βοηθήσει δηλαδή στο καθάρισμα των κατσαρολικών, των ασημικών, ακόμα και της πλάκας του σιδέρου σιδερώματος.
Αλουμινόχαρτο και μαγείρεμα
Μια ακόμα σημαντική χρήση του αλουμινόχαρτου είναι στο μαγείρεμα. Το σφράγισμα των ταψιών με αλουμινόχαρτο κατά τον αρχικό χρόνο ψησίματος συνηθίζεται σχεδόν σε όλα τα φουρνιστά μας. Επίσης σύμφωνα με την ίδια λογική μπορούμε να σφραγίσουμε και το καπάκι της κατσαρόλας, με αλουμινόχαρτο. Βάζοντας περιμετρικά στην ένωση αλουμινόχαρτο δεν αφήνουμε τους υδρατμούς να ξεφύγουν από την κατσαρόλα μας. Δημιουργούμε δηλαδή ένα πρόχειρο είδος χύτρας που κρατάει τα αρώματα και τις γεύσεις μέσα στο φαγητό μας.
Ποιος επίσης δεν έχει φτιάξει μπουγιουρντί στο αλουμινόχαρτο ή χταπόδι στο αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν διεξαχθεί για την ασφάλεια των τροφίμων όταν χρησιμοποιείται αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα και συγκεκριμένα όταν ακουμπάει το αλουμινόχαρτο πάνω στο φαγητό που μαγειρεύουμε. Έχει αποδειχτεί ότι κάτω από τις συνθήκες ψησίματος ή μαγειρέματος, μπορεί το φαγητό να επιμολυνθεί με ποσότητες αλουμινίου. Αυτές οι ποσότητες δεν είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά καλό θα είναι να αποφεύγεται. Έτσι μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιείται και λαδόκολλα ενδιάμεσα, έτσι ώστε να μην έρχεται το φαγητό σε άμεση επαφή με το αλουμινόχαρτο.