Μαγείρεμα στη γάστρα.
Το αργό και πολύωρο μαγείρεμα μέσα σε διάφορα σκεπασμένα σκεύη, κυρίως πήλινα παλαιότερα, είναι προφανώς γνωστό από την αρχαιότητα. Σήμερα η μεγάλη τάση είναι η στροφή στην υγιεινή διατροφή, την ευκολία και τα ντόπια υλικά. Επανέρχεται στο προσκήνιο η γάστρα ως αντίλογος της παλαιότερης λογικής στο μαγείρεμα. Η έκφραση «η ιστορία επαναλαμβάνεται» έρχεται να κουμπώσει ταμάμ και στην περίπτωση της μαγειρικής.
Οι πρώτες γάστρες ήταν από πηλό. Τα τσουκάλια ή τσικάλια που σφραγίζονταν το καπάκι τους με ζυμάρι, είναι μέρος της παράδοσης σε όλη τη χώρα μας. Εικάζεται δε, πως η γαστέρα από πηλό είναι ένα από τα αρχαιότερα μαγειρικά σκεύη του κόσμου. Αργότερα έκανε την εμφάνισή της η πιο σύγχρονη μορφή της γάστρας από όπου πήρε και το όνομά της αφού προέρχεται από το «γαστήρ» που σημαίνει κοιλιά. Αρχικά ήταν φτιαγμένη από ελαφρύ μέταλλο για να μεταφέρεται εύκολα, είχε λαβή στην κορυφή και την χρησιμοποιούσαν σαν κινητό είδος φούρνου. Συνήθως τοποθετούσαν τη γάστρα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα και αργότερα αφού είχε κάψει σκέπαζαν με αυτή το φαγητό, σαν καπάκι! Μερικές φορές τοποθετούσαν κάρβουνα και πάνω στη γάστρα για να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη θερμοκρασία του μετάλλου.
Σήμερα στην αγορά, γάστρες υπάρχουν πολλών ειδών: Σε διάφορα σχήματα, σχέδια, υλικά κατασκευής. Όλες λίγο πολύ κάνουν την ίδια δουλειά.
Πώς μαγειρεύει η γάστρα
Στο εσωτερικό της δημιουργείται κι ολοκληρώνεται, με υπομονή και φροντίδα, το γεύμα. Το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα είναι πως προσφέρει τη δυνατότητα σιγομαγειρέματος πολλών διαφορετικών φαγητών, με ελάχιστα υγρά και χωρίς την απαραίτητη προσθήκη κάποιας λιπαρής ουσίας. Τα υλικά του φαγητού αναμειγνύονται και μελώνουν με τη θερμότητα και τον ατμό που σχηματίζεται στο κλειστό σκεύος. Έτσι, διατηρούνται τα ζουμιά και τα αρώματα φυλακισμένα μέσα στο σκεύος και το αποτέλεσμα του μαγειρέματος σε γάστρα είναι μαγικό.
Όλα τα βρώσιμα προϊόντα πραγματικά μεταμορφώνονται μέσα σε μία γάστρα καθώς το αργό μαγείρεμα αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα που το επιθετικό μαγείρεμα εξαφανίζει. Και πραγματικά δε χρειάζεται να αναφερθούν περισσότερα για τη μαγεία του μαγειρέματος στη γάστρα μιας και το slow cooking έχει πολλούς οπαδούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι δημιουργίες γίνονται πιο νόστιμες όταν μαγειρεύονται αργά σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Γι’ αυτό και μια καλή γάστρα χρειάζεται σε κάθε σύγχρονη μαγειρική!
Γενικές συμβουλές για το μαγείρεμα στη γάστρα
Το καπάκι της γάστρας καλό είναι να μην ανοίγει συχνά. Κάθε φορά που ανοίγει, η γάστρα χάνει θερμότητα και χρειάζεται αρκετό χρόνο για να την ανακτήσει. Καλό είναι μέχρι να ψηθεί η παρασκευή, να μην αφαιρείται το καπάκι.
Η λογική του μαγειρέματος σε γάστρες είναι να σιγομαγειρεύει μέσα σε υγρά. Έτσι και μαγειρεύεται πιο ομοιόμορφα η παρασκευή μας αλλά και μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος. Αρκετά υγρά λοιπόν μέσα στη γάστρα πριν κλείσει το καπάκι.
Το σιγομαγείρεμα θέλει ιδανικά και χαμηλή θερμοκρασία. Προσαρμόστε τη θερμοκρασία ψησίματος ανάλογα με το σκεύος που έχετε διαθέσιμο.
Τέλος, η επιλογή της πρώτης ύλης για το μαγείρεμα στη γάστρα είναι πολύ σημαντική. Καλής ποιότητας προϊόντα θα απογειώσουν το μαγείρεμα στη γάστρα.