Κουταλα

κουταλα

Κουταλα

Η κουταλα είναι από τα πιο παλιά εργαλεία στην κουζίνα. Η εικόνα με το καζάνι και τη μεγάλη κουτάλα δίπλα του, κοσμεί από παραμύθια και ταινίες μέχρι γνωμικά και παροιμίες. “Έκατσε η τσουκάλα και γελάει η κουτάλα”. Λέγανε παλιά γι’ αυτούς, που, ενώ είναι άξιοι περίγελου (κοροϊδίας) και περιφροσύνης, έχουν το θράσος να περιγελούν τους άλλους.

Πίσω στην κουζίνα όμως, όπου η κουταλα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία. Με το πέρασμα των χρόνων η κουτάλα εξελίχθηκε, μεταμορφώθηκε και σήμερα πια μιλάμε για διαφόρων ειδών κουτάλες. Κάθε μια κατάλληλη για συγκεκριμένες χρήσεις.

Κουτάλα σούπας

Η κλασική βαθιά κουταλα που χρησιμοποιείται για το ανακάτεμα και σερβίρισμα σούπας ή άλλως φαγητών που έχουν μπόλικο ζουμί. Έρχεται σε διάφορα υλικά, όπως αμογείδωρτο, φάιμπεργκλας, πλαστικό ή άλλα υλικά.

Κουτάλα ραγού

Είναι αυτή η κουταλα που έχει το μέγεθος μεγαλύτερου κουταλιού. Έχει πάρα πολλές χρήσεις όπως σερβίρισμα και ανακάτεμα φαγητού. Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη παρασκευή μιας και τέτοιου είδους φαγητά χρειάζονται μια κουτάλα ραγού. Και αυτή κατασκευάζεται από διάφορα υλικά, όπως αμογείδωρτο, φάιμπεργκλας, πλαστικό ή άλλα.

Κουτάλα τρυπητή

Πρόκειται για την περίεργη στρογγυλή κουταλα που είναι γεμάτη με τρύπες. Είναι πολύ βοηθητική όταν θέλουμε να ξεχωρίσουμε υλικά που βράζουν στραγγίζοντάς τα.

Κουτάλες σαλάτας

Συνήθως πρόκειται για ένα σετ από δύο κουτάλες. Μία λίγο πιο πλακέ και μία που στην άκρη της σχηματίζει τις μύτες πιρουνιού. Είναι πολύ βοηθητική στο ανακάτεμα αλλά και στο σερβίρισμα σαλατών. Φτιάχνονται από διάφορα υλικά καθώς επειδή αποτελούν και είδος σερβίτσιου πολλές φορές έχουν περίτεχνα σχέδια.

Κουτάλα μακαρονιών

Η κουταλα μακαρονιών είναι ίσως η πιο νέα στην οικογένεια. Η χρήση της είναι συγκεκριμένα για μακαρονάδες και πραγματικά το σχήμα της είναι ιδανικό για το ανακάτεμα και την αφαίρεση των μακαρονιών από το μαγειρικό σκεύος.

Κουτάλα ρυζιού

Πάλι μία εξειδικευμένη κουταλα, αυτή του ρυζιού. Διευκολύνει όμως πάρα πολύ το ανακάτεμα και το σερβίρισμα του ρυζιού κατευθείαν από την κατσαρόλα που έχει μαγειρευτεί.

Κουτάλα ξύλινη

Τέλος η ξύλινη κουταλα είναι απαραίτητη και αυτή στη σύγχρονη κουζίνα. Και αυτό γιατί τα αντικολλητικά σκεύη που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι ευαίσθητα σε άλλα πιο σκληρά υλικά. Η ξύλινη κουτάλα είναι ιδανική για τσιγάρισμα και για την προετοιμασία φαγητού.