Μιξερ με καδο

Μιξερ με καδο

Τα μιξερ με καδο συνήθως είναι οι γνωστές μας κουζινομηχανές. Τις περισσότερες φορές έρχονται με πολλά εξαρτήματα, για διάφορες χρήσεις, με κύρια όμως χρήση αυτή του μίξερ.

Τα μιξερ με καδο είναι για βαριά μηχανήματα, με δυνατά μοτερ. Στέκονται σταθερά πάνω στο πάγκο της κουζίνας. Έχουν τον δικό τους κάδο και κεφαλή που προσαρμόζονται επάνω εξαρτήματα κατάλληλα για κάθε παρασκευή ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιίας.  Μπορεί έτσι να προσαρμοστεί στην κεφαλή του μιξερ με καδο γάντζος, φουέ ή φτερό ανάλογα με την παρασκευή που θέλουμε να κάνουμε.

Τα εξαρτήματα απελευθερώνονται και αλλάζουν με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται συνήθως πάνω στο βραχίονα.

Φουέ

Το σύρμα είναι το εξάρτημα που μοιάζει με το γνωστό μας αυγοδάρτη ή φουέ ή σύρμα που χρησιμοποιούμε με το χέρι. Εφαρμόζοντας το φουέ στο μιξερ με καδο μπορούμε να φτιάξουμε όλες αυτές τις παρασκευές που φτιάχνουμε και με το σύρμα στο χέρι, πολύ πολύ πιο γρήγορα και άκοπα! 

Γενικότερα το φουέ το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε σε ένα μείγμα όγκο. Αυτό επιτυγχάνεται ενσωματώνοντας αέρα στα υλικά με τη χρήση του φουέ. Πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι η σταδιακή αύξηση της ταχύτητας προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Προσοχή! Με το φουέ χτυπάμε αραιά μείγματα και όχι ζύμες.

Φτερό ή αναδευτήρας Κ

Το φτερό είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα μιας και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις πιο κοινές παρασκευές στην κουζίνα μας. Με το φτερό φτιάχνουμε μαλακές ζύμες για κέικ, μπισκότα κτλ. Φτιάχνουμε ζύμες για τάρτες ή ζύμες για πίτες, που δεν χρειάζονται ζύμωμα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να θρυμματίζουμε διάφορα υλικά όπως μπισκότα ή φρούτα. Επίσης, με αυτό ομογενοποιούμε κρέμες που δε θέλουμε να πάρουν όγκο. 

Γάντζος για ζύμωμα

Ο γάντζος είναι το πιο δυνατό εργαλείο στο μιξερ με καδο. Αυτό ζυμώνει τις ζύμες που παραδοσιακά μέχρι πριν από μερικά χρόνια αυτή η δουλειά γινόταν στο χέρι με πολύ κόπο, μεράκι και υπομονή. Ένα καλό μιξερ με καδο, μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά όσο οι γροθιές και οι παλάμες μας. Έτσι το ζύμωμα του ψωμιού, του τσουρεκιού αλλά και η προετοιμασία της ζύμης για τα ζυμαρικά γίνεται με το γάντζο παιχνιδάκι. Μέσα σε μόνο λίγα λεπτά θα δείτε μέσα στον κάδο το ζυμάρι να μεταμορφώνεται και να σχηματοποιείται μία λεία μπάλα ζύμης να γυρνάει μέσα σε ένα καθαρό κάδο. Τότε τη βγάζετε και συνεχίζετε τη διαδικασία με τα φουσκώματα.

Έχουν ισχυρό κινητήρα. Καταλαμβάνουν όμως αρκετό χώρο πάνω στο πάγκο.  Διαθέτει ρυθμιστή ταχύτητας για να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε συνταγής. Όσο πιο βαρύ είναι το μηχάνημα, το πιο σταθερό στέκεται πάνω στο πάγκο της κουζίνας και δεν μετακινείται με το χτύπημα.

Αν το μιξερ με καδο συμπεριλαμβάνεται σε κουζινομηχανή, τότε μπορεί να έχετε διαθέσιμα και άλλα εξαρτήματα όπως μπλέντερ, ή πολυκόφτη. Ένα μιξερ με καδο στοιχίζει περισσότερο από ένα απλό μίξερ χειρός αποτελεί όμως καλή επένδυση αν συνηθίζεται να φτιάχνετε ψωμί, τσουρέκια ή αν ασχολείστε πολύ με τη ζαχαροπλαστική.