Φορμα κεικ

φορμα κεικ - φορμεσ για κεικ - κεικ σε μακροστενη φορμα

Μία φορμα κεικ μπορεί να μεταμορφώσει ένα κέικ εμφανισιακά και να του δώσει περισσότερο ενδιαφέρον, στιλ και να στολίσει όμορφα το τραπέζι σας.

Και φορμες για κεικ υπάρχουν πολλές! Η παλιά παραδοσιακή μεταλλική στρογγυλή φόρμα με την τρύπα στη μέση αλλά και σε μακροστενη φορμα όπως και η πιο νεόφερτη, φορμα σιλικονης για κεικ. Σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα και σχέδια, φορμες για κεικ θα βρείτε πολλές. Φόρμα για muffin με κεραμική επίστρωση ή χωρίς και κάθε λογής φόρμες σε νέα απίθανα σχέδια! Για το επόμενο μυρωδάτο κέικ, βρείτε ποια είναι η καλυτερη φορμα για κεικ.

Ποια όμως είναι η καλυτερη φορμα για κεικ;

Η απάντηση είναι απλή. Έχει να κάνει με τις συνήθειες του καθενός, το μέγεθος και το είδος του κέικ που θέλει να φτιάξει. Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι τον τρόπο που χρησιμοποιείται η κάθε φόρμα για κέικ. Καθώς διαφορετική φόρμα σημαίνει διαφορετικό ψήσιμο!

Έτσι για την κλασική μεταλλική στρογγυλή αντικολλητική φόρμα για κεικ, απαιτείται βουτύρωμα και αλεύρωμα πριν τοποθετήσετε το μείγμα του κέικ. Η τρύπα στη μέση βοηθάει το ομοιόμορφο ψήσιμο καθώς περνάει ο ζεστός αέρας από μέσα και φουσκώνει το κέικ όμορφα! Είναι ελαφριά και εσωτερικά συνήθως έχει αντικολλητική επίστρωση. 

Για τη φορμα σιλικονης για κεικ μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση, δε χρειάζεται βουτύρωμα/αλεύρωμα. Σημαντική διαφορά είναι ότι το κέικ ψήνεται στη φόρμα σιλικόνης πιο αργά. Είναι εύκολες στη χρήση αυτές οι φορμες για κεικ από σιλικόνη αλλά θέλουν λίγο προσοχή στους χρόνους ψησίματος.

Σε μεταλλικές αντικολλητικές φόρμες υπάρχουν στην αγορά σε διάφορα σχήματα, στρογγυλά, τετράγωνα, ή και μακρόστενα. Οι στρογγυλές και οι τετράγωνες φόρμες είναι ιδανικές για παντεσπάνι για τούρτες και γλυκά ενώ αν επιλέξετε να ψήσετε το κεικ σας σε μακροστενη φορμα, σας δίνεται η δυνατότητα να ψήσετε περισσότερα από ένα ταυτόχρονα. 

Έτσι αν θέλετε να ψήσετε δύο κεικ σε μακροστενη φορμα ταυτόχρονα, απλώς τοποθετείτε στην σχάρα 2 μακρόστενες φόρμες, με απόσταση μεταξύ τους. Αν θέλετε να προσθέσετε και τρίτο κεικ σε μακροστενη φορμα θα προσθέσετε άλλη μία σχάρα μέσα στο φούρνο κάτω από την πρώτη. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσετε το τρίτο κέικ από κάτω, στο κέντρο της σχάρας ανάμεσα στα άλλα δύο.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε να βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τη φόρμα του κεικ πριν τη χρήση. Αν θέλετε δε να βγει αψεγάδιαστο από τη φόρμα του κέικ, τότε μπορείτε να βουτυρώσετε και στη συνέχεια να στρώσετε λαδόκολλα.