Τρίφτης

Ένα ακόμα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα μας είναι ο τρίφτης.

Ο τρίφτης είναι το εργαλείο εκείνο που μας βοηθάει να τεμαχίσουμε σε μικρά κομμάτια ή να τρίψουμε κάποια υλικά κυρίως κατά την προετοιμασία πριν το μαγείρεμα. 

Όταν αναφερόμαστε σε αυτό το εργαλείο, το μυαλό μας πρώτα πάει στον απλό κλασικό μεταλλικό που διαθέτουμε όλοι στο νοικοκυριό μας. Υπάρχει όμως και ηλεκτρικός όπως και μηχανικοί χειροκίνητοι που παίρνουν διάφορα κοπτικά, ανάλογα με την επιθυμητή χρήση. Με αυτούς μπορούμε να τρίψουμε σχεδόν τα πάντα.

Ο καθένας ανάλογα με το μέγεθος των ανοιγμάτων που διαθέτει στην επιφάνεια τριβής, τεμαχίζει, τρίβει το κάθε υλικό πιο χονδρό ή πιο λεπτό. Έτσι, για παράδειγμα χρησιμοποιούμε χοντρό τρίψιμο για να τρίψουμε κάποιο είδος λαχανικού ή άλλα σαλατικά. Αν ο τρίφτης μας είναι πιο λεπτός είναι κατάλληλος για το τρίψιμο, πολτοποίηση κρεμμυδιού και ντομάτας ή το τρίψιμο σκληρού κίτρινου τυριού.

Υπάρχουν και πολυτρίφτες που διαθέτουν περισσότερες από μια επιφάνειες κοπής. Πιο συνηθισμένος είναι αυτός με τις τέσσερις πλευρές. Υπάρχει επίσης με πολύ λεπτή επιφάνεια κοπής που είναι ειδικός για μπαχάρια. Και αυτό γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με το άρωμα του φρεσκοτριμμένου μοσχοκάρυδου. 

Στην αγορά επίσης υπάρχουν ειδικές κατηγόριες για τυριά που συνοδεύονται από ειδική θήκη όπου συγκεντρώνεται το προϊόν καθώς και άλλοι πιο εξειδικευμένοι.

Οι περισσότεροι κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα, καθώς για την καλύτερη απόδοσή τους απαιτείται ένα ανθεκτικό και κοφτερό υλικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί ακόμα και από πολύ σκληρό πλαστικό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρίφτης χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, καθώς έχει βρεθεί και σε αρχαιολογικές ανασκαφές.