Πίσω

Συνταγές για καθημερινά φαγητά

Συνταγές για εύκολα καθημερινά φαγητά & post summer blues

Επανέρχεται κάθε Σεπτέμβριο, μαζί με το τέλος των διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων. Είναι η μελαγχολία της επιστροφής στην καθημερινότητα, τη ρουτίνα, τις άπειρες υποχρεώσεις, τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όμως, ακόμη κι αν όλα σου φαίνονται βουνό αυτές τις μέρες, ένα μικρό πλάνο και μπόλικη υπομονή θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς, παρά το post vacation blues, και να επιβιώσεις και αυτή τη χρονιά. Και με το καθημερινό μαγείρεμα τι γίνεται; όσο πολυάσχολο κι αν είναι το πρόγραμμα σου, όσο δελεαστική κι αν είναι η λύση του fast food, βεβαιώσου πως θα συνεχίσεις να διατρέφεσαι εσύ και η οικογένεια σου υγιεινά. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές συνταγές για εύκολα, καθημερινά φαγητά που και προετοιμάζονται εύκολα αλλά και περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μια υγιεινής διατροφής. Η προετοιμασία του καθημερινού φαγητού μπορεί να γίνει χωρίς επιπλέον πονοκέφαλο για το ήδη επιβαρυμένο σου πρόγραμμα, ακολουθώντας μερικές έξυπνες συμβουλές:

Double it

Διπλασίασε τις ποσότητες από κάποια βασικά υλικά που υπάρχουν σε πολλές συνταγές για καθημερινά φαγητά και αποθήκευσε τα στο ψυγείο σου, ώστε να τα έχεις έτοιμα τις ημέρες που ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Φτιάξε για παράδειγμα τον διπλό ζωμό λαχανικών ή ψήσε τη διπλάσια ποσότητα κοτόπουλου. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα, που ακόμη κι αν μαγειρευτούν, διατηρούν για αρκετές μέρες τη γεύση και τις θρεπτικές τους αξίες. Όταν ο χρόνος θα σε πιέζει για γρήγορο φαγητό, δε θα έχεις παρά να ανοίξεις το καπάκι από το δοχείο αποθήκευσης! Τα εύκολα καθημερινά φαγητά γίνονται με συνταγές που εκπλήσσουν ευχάριστα!

It's all about plan

Σχεδίασε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και βάλε το στο ψυγείο ή στον πίνακα ανακοινώσεων. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις έτοιμη τη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας ήδη από το Σαββατοκύριακο, ώστε να έχεις διαθέσιμα όλα τα υλικά για τα καθημερινά φαγητά σου. Προσπάθησε κάθε γεύμα να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις ομάδες τροφίμων (πχ κρέας, δημητριακά, λαχανικά) και βεβαιώσου πως η εβδομαδιαία διατροφή σου θα χαρακτηρίζεται από ποικιλία και ισορροπία.

Το εύκολο δεν είναι ταμπού

Τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα δεν είναι απαραιτήτως και ανθυγιεινά. Πολλά από αυτά και έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι και λιγότερο ευπαθή από τα φρέσκα. Οι προπαρασκευασμένες σαλάτες, τα κατεψυγμένα λαχανικά, οι έτοιμες βάσεις για πίτσα και οι έτοιμες σάλτσες, τα προβρασμένα όσπρια, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους, είτε σε εύκολες συνταγές που θα βασιστούν σε αυτά. Εναλλακτικά, και αν έχεις χώρο αρκετό αποθήκευσης, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου προπαρασκευασμένα, φροντίζοντας όμως να τα καταψύξεις σωστά. Έτσι θα φτιάξεις τις πιο ωραίες συνταγές για καθημερινά φαγητά.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός για συνταγές για καθημερινά φαγητά

Οι έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η ενέργεια από ένα θρεπτικό πρωινό θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις της ημέρας, αλλά και να μην υποκύψεις σε βλαβερά σνακ για να χορτάσεις την πείνα σου. Μπορεί το να ετοιμάσεις ένα πλήρες γεύμα να απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο το πρωί, ωστόσο θα σε γλυτώσει από πολλές παρασπονδίες αργότερα.

Not alone

Ζήτησε βοήθεια! Όσο εύκολα κι είναι τα καθημερινά φαγητά, όσο γρήγορη κι αν είναι η εκτέλεση τους, δεν παύει να αποτελεί μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας, που πολλές φορές νιώθεις να σε καταπιέζει και να σε πνίγει. Επειδή, όμως, δεν μπορείς να την αποφύγεις, τουλάχιστον απόλαυσε την! Ζήτησε από τον σύντροφο ή τα παιδιά σου να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Κάντε όλοι μαζί τα ψώνια, ανάθεσε κάθε φορά και σε άλλο μέλος της οικογένειας τον σχεδιασμό του μενού. Βάλε δυνατή μουσική και μοίρασε αρμοδιότητες. Άλλος να καθαρίσει τα κρεμμύδια, άλλος να ψιλοκόψει τα μυρωδικά, άλλος να καθαρίσει στο τέλος. Εκτός του ότι όλη η προετοιμασία θα γίνει πιο γρήγορα, θα είναι και πολύ πιο διασκεδαστική. Η ισχύς εν τη ενώσει και τα εύκολα φαγητά θα τα απολαύσετε!

Φήμες λένε πως υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο που κατάφερε να επιβιώσει από το μεταδιακοπικό σύνδρομο μελαγχολίας. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά το σίγουρο είναι πως ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα υποκύψεις μεν, αλλά τουλάχιστον θα υποκύψεις χορτασμένη!

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται