Πίσω

Πως βράζω μακαρόνια

Ποιος από εσάς είναι μακαρονάς; Υποθέτω οι περισσότεροι θα πείτε εγώ κι έχετε δίκιο, γιατί τα μακαρόνια γίνονται μανία. Αυτά τα εύκολα και γρήγορα να μαγειρευτούν ζυμαρικά, είναι τόσο εθιστικά, που υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τρώνε μακαρόνια 4-5 φορές την εβδομάδα. Πως θα πετύχουμε όμως το τέλειο βράσιμο και ποια είναι τα μυστικά για μια τέλεια μακαρονάδα;

Ξέρετε τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε;
Ο χρόνος και τρόπος βρασίματος, το αλάτι, το λάδι, η σάλτσα, η θερμοκρασία και κάποια άλλα, είναι αυτά που θα αποφασίσουν αν τα ζυμαρικά σας θα είναι πραγματικά al dente ή μια άγευστη μάζα από λασπωμένα μακαρόνια.

Τα 5 μυστικά

1. Σταθερή θερμοκρασία κατά το βράσιμο. Κρατάμε σταθερή και δυνατή τη θερμοκρασία του νερού που βράζουμε τα μακαρόνια.

2. Το μυστικό για να μην λασπώνουν και να μην κολλάνε. Τι να κάνω για να μην κολλάνε τα μακαρόνια; Δεν ανακατεύω συνεχώς γιατί λιώνουν, σπάνε και στο τέλος γίνονται κολλώδη και λασπωμένα, αφού αποβάλουν το άμυλο τους.

3. Δεν βάζουμε λάδι στο βράσιμο. Το λάδι στο βράσιμο των μακαρονιών δεν είναι απαραίτητο και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τα μακαρόνια να μην κολλήσουν, αφού όταν σουρώνονται το λάδι θα ξεπλυθεί.

4. Βάζουμε πάντα αλάτι στο νερό πριν τα ρίξουμε μέσα . Το κόλπο και όπλο για να δώσει κανείς γεύση στα μακαρόνια είναι το αλάτι. Αυτό προστίθεται στο νερό, καθώς βράζει, πριν ακόμη προσθέσουμε τα μακαρόνια.

5. Τα ξεπλένουμε; Όχι, δεν ξεπλένουμε. Αν τα ξεπλύνουμε πρώτον χάνουμε τη μισή νοστιμιά τους και δεύτερον χάνουμε την πιθανότητα να κολλήσει η σάλτσα πάνω στο μακαρόνι αφού με το ξέπλυμα χάνεται το άμυλο τους. Επίσης, χάνουμε τη θερμοκρασία που έχουν αναπτύξει στο βράσιμο και μετά πρέπει να τα ξαναζεστάνουμε.

Το βράσιμο 
Βράστε τα, αφού έχετε ετοιμάσει ήδη τη σάλτσα σας. Υπολογίστε 1-2 λεπτά λιγότερο βράσιμο και τελειώστε το βρασμό των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα. Η γεύση αλλά και η υφή είναι καλύτερες έτσι.

Τι κάνω το νερό από τα μακαρόνια
Κρατήστε πάντα λίγο  στη κατσαρόλα που είναι πλούσιο σε άμυλο, ώστε να ελέγξετε την πυκνότητα της σάλτσας σας. Αν την θέλετε πιο ζουμερή  προσθέστε στο τέλος μέσα σε αυτή λίγο από αυτό το καυτό νερό.

Αν πάλι θέλετε να δέσετε, ρίξτε λίγο από αυτό το νερό για να πυκνώσει με το άμυλο του μακαρονιού.

Σε περίπτωση που θα τελειώσετε το βρασμό των μακαρονιών  μέσα στη σάλτσα, τότε και μόνο τότε, κάντε κυκλικές κινήσεις στο κέντρο με τσιμπίδα ώστε να χυλώσει ωραία. Με τον τρόπο αυτό θα κολλήσει πάνω τους η σάλτσα και θα αποκτήσουν την ιδανική γεύση και υφή.

Σερβίρετε πάντα  ζεστά κι αν είναι δυνατόν σε ήδη ζεστά πιάτα. Η απόλαυση είναι μεγάλη.

Πόσα γραμμάρια είναι μια μερίδα;
Για μια φυσιολογική μερίδα είναι 120 γρ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται